Preţul acţiunilor Deutsche Bank ajunge la cel mai scăzut nivel în 30 de ani

Deşi încă nu este nimic oficial, aparent guvernul german ar pregăti un plan pentru salvarea Deutsche Bank, care înfruntă probleme financiare serioase, în special după ce Departamentul american al Justiţiei a cerut băncii să plătească o amendă de 14 miliarde de dolari.
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)

În această săptămână, cândva măreaţa Deutsche Bank a văzut cum preţul acţiunilor sale a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, provocând panică în sectorul bancar european. S-a afirmat că Berlinul schiţează un plan de salvare, în timp directorul general al băncii a pornit la acţiune.

Berlinul şi agenţia de monitorizare financiară Bafin ar pregăti un pachet de salvare financiară (bailout) a Deutsche Bank, în cazul în care aceasta eşuează să acopere cheltuielile şi penalităţile masive cu care se confruntă, a susţinut miercuri ziarul german Die Zeit.

Barierele de reglementare vor fi reduse pentru a permite gigantului Deutsche Bank să vândă active, măsură ce va uşura tensiunea de pe umerii creditorului, conform planului berlinez.

Într-o situaţie de urgenţă extremă, guvernul german chiar se va oferi să preia 25% dintre acţiunile băncii, a adăugat Die Zeit fără să citeze surse.

Totuşi, un purtător de cuvânt al Ministerului german de Finanţe a negat că guvernul pregăteşte un plan de salvare pentru gigantul bancar. În acelaşi timp, Deutsche Bank a refuzat să comenteze.

Departamentul american al Justiţiei (DOJ) a propus la începutul acestei luni ca Deutsche Bank să plătească o amendă de 14 miliarde de dolari pentru a rezolva o dispută privind vânzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare (MBS) în timpul crizei financiare din 2008.

Aceasta constituie o problemă pentru Deutsche Bank, deoarece a considerat că amenda pe care o va propune DOJ va fi de aproximativ 2,5 miliarde de dolari.

Revista germană de ştiri Focus a susţinut în weekend că, în timpul unei întâlniri confidenţiale cu directorul general al Deutsche Bank, John Cryan, cancelarul Angela Merkel a exclus posibilitatea ca guvernul să salveze creditorul german.

Acţiunile mai multor creditori din Europa, de la UniCredit în Italia până la BNP Paribas în Franţa, au scăzut în ultimele câteva zile. Investitorilor li s-a reamintit cât de fragil este sectorul bancar, în special în acest mediu prelungit de dobânzi negative, unde este dificil să obţii un profit din împrumuturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie