Preşedintele USR, Dan Barna, întâlnire de lucru la Bruxelles cu Comisarul European pentru Justiţie, Vera Jourova

Comisia Europeană şi-a propus eliminarea MCV pentru România până la finele lui 2019. Aceeaşi comisie şi-a exprimat însă şi îngrijorările în privinţa legilor justiţiei din România, transmite Dan Barna după discuţiile cu Vera Jourova.
Dan Barna
Dan Barna (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Liderul USR, Dan Barna, a avut, luni, o întâlnire de lucru la Bruxelles cu Comisarul pentru justiţie, drepturile consumatorilor şi egalitate de gen, doamna Vera Jourova.

Principalele teme discutate au fost eficienţa sistemelor judiciare în UE şi riscurile actuale, importanţa valorilor europene, pregătirea pentru următorul ciclu financiar şi preşedinţia Consiliului, potrivit comunicatului de presă remis de USR Epoch Times.

Conform sursei citate, în cadrul discuţiei a fost reiterat faptul că aşa cum a declarat Preşedintele Jean-Claude Juncker, Comisia Europeană şi-a propus eliminarea MCV pentru România până la finele actualului mandat (2019). Totodată, Comisia Europeană şi-a exprimat însă şi îngrijorările în privinţa legilor Justiţiei din România şi aşteptările privind îndeplinirea recomandărilor din MCV.

Cu privire la întărirea mecanismelor prin care se poate face o evaluare obiectivă a calităţii sistemelor de justiţie din toate statele membre, s-a discutat despre rolul pe care ar putea să îl aibă Tabloul de bord al UE pentru justiţie (Justice Scoreboard) drept un astfel de instrument ce trebuie îmbunătăţit şi utilizat pe scară largă. De asemenea, discuţiile de pregătire a noului MFF (Cadrul financiar multi-anual) vor include şi considerente privind justiţia în statele membre, ca un răspuns la nevoia de a asigura justeţea utilizării banilor europeni.

Comisia Europeană este în procesul de operaţionalizare a noului Birou al Procurorului Public European, proces care trebuie încheiat până în 2020. Acest proces vizează inclusiv procesul de selecţie al procurorilor europeni, iar România luând parte la BPPE are deci posibilitatea de a fi reprezentată în conformitate cu procedura din Regulamentul BPPE.

“Am avut ocazia de a-i prezenta doamnei comisar Jourova poziţia USR de cel mai pro european partid din spectrul politic naţional cu o agendă fermă anticorupţie, dedicată susţinerii statului de drept şi principiilor democratice europene. Am avut şi în cadrul acestei întâlniri confirmarea faptului că realităţile politice din România, mai ales pe subiectul actual al asaltului PSD-ALDE asupra justiţiei din aceste luni, sunt foarte bine şi corect cunoscute la nivelul Comisiei Europene. A fost o întâlnire reuşită deschizând foarte bune linii de dialog pentru temele viitoare ale agendei europene în domeniul justiţiei”, a declarat preşedintele USR, Dan Barna, după întâlnirea cu comisarul pentru Justiţie, Vera Jourova.

Dan Barna ia parte la lucrările Săptămânii Parlamentare Europene. De-a lungul celor trei zile la Bruxelles, agenda preşedintelui USR mai include întâlniri cu oficiali din cadrul instituţiilor europene, atât la nivel de Parlament European, Comisia Europeană, Consiliul UE cât şi din cadrul familiilor politice europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne