Preşedintele BCE consideră bitcoinul o investiţie cu “risc ridicat”

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene.
Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene. (Sean Gallup/Getty Images)

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), a avertizat băncile în ceea ce priveşte pericolele criptomonedelor, numind bitcoinul o investiţie “cu risc ridicat”.

Luând cuvântul în Parlamentul European, Draghi a afirmat că criptomonedele reprezintă investiţii “cu risc ridicat” şi “nereglementate”.

“Monedele virtuale sunt supuse, într-adevăr, unei volatilităţi ridicate. Preţul lor este în întregime speculativ”, a precizat acesta.

Şeful BCE a declarat că băncile au manifestat până acum doar un “apetit limitat” pentru investiţii în criptomonede, adăugând că evoluţiile recente “precum listarea [la bursă a] contractelor futures în bitcoin ar putea duce de asemenea la situaţia în care bănci europene să deţină funcţii în bitcoin.

Draghi a precizat că Mecanismul Unic de Supraveghere (MUS), sistemul de supraveghere bancară al BCE, lucrează pentru a “identifica potenţialele riscuri prudenţiale pe care le prezintă aceste active digitale pentru instituţiile supervizate”.

Draghi a confirmat că Institutul din Frankfurt nu “detectează o deţinere importantă sistemică” de monede digitale în rândul băncilor europene.

Dar publicul pare să prezinte o poziţie contrară, pe măsură ce mania pentru bitcoin a surprins investitorii în criptomonede cu o creştere uimitoare spre sfârşitul anului trecut.

El a adăugat că implementarea de produse derivate pe bitcoin la bursa Chicago Board Options Exchange (CBOE) şi bursa Chicago Mercantile Exchange (CME), ar putea determina unele bănci europene să adauge criptomonede în portofoliile lor.

De asemenea, Draghi a recunoscut că acesta este “un lucru pe care va trebui să îl examinăm”, avertizând că monedele digitale reprezintă o zonă nereglementată ce este înclinată spre schimbări masive ale valorilor şi care are o “volatilitate ridicată”.

Bitcoinul are acum o valoare de 7.097 de dolari, înregistrând o scădere mare de la cel mai înalt punct atins în decembrie 2017, şi anume 20.000 de dolari.

Bitcoinul şi-a revenit marţi de la cel mai scăzut nivel în ultimele 3 luni, de aproximativ 6.000 de dolari, însă există temeri privind o campanie globală de interzicere sau limitare a criptomonedelor şi privind măsurile luate de unele bănci pentru a interzice cumpărarea de bitcoin cu cărţi de credit.

Pierderi semnificative au fost înregistrate şi de alte monede digitale precum Ethereum, Litecoin şi Ripple.