Preşedinta Parlamentului catalan în spatele gratiilor până îşi va plăti cauţiunea

Carme Forcadell soseşte la Curtea Supremă a Spaniei în 9 noiembrie 2017.
Carme Forcadell soseşte la Curtea Supremă a Spaniei în 9 noiembrie 2017. (Getty Images)

Preşedinta Parlamentului Cataloniei, Carme Forcadell, a petrecut noaptea de joi spre vineri într-o închisoare de lângă Madrid, şi va rămâne acolo până când îşi va plăti cauţiunea în valoare de 150.000 de euro.

Acest lucru a avut loc după o audiere maraton la tribunal, în cadrul căreia Forcadell şi câţiva colegi au fost chemaţi să răspundă acuzaţiilor de rebeliune.

Un judecător al Curţii Supreme din Madrid a decis că Forcadell poate fi eliberată imediat ce sunt încasaţi banii pentru cauţiune.

Alţi patru parlamentari trebuie să plătească o cauţiune de 25.000 de euro dar nu au fost nevoiţi să rămână în închisoare. În acelaşi timp, un al cincilea parlamentar a fost eliberat fără cauţiune.

Aceşti oficiali au fost chemaţi în instanţă pentru că au permis în 27 octombrie declararea independenţei regiunii Catalonia, decizie care a forţat guvernul central spaniol să dizolve Parlamentul catalan şi să concedieze administraţia regională.

În plus, opt foşti membri ai guvernului catalan şi liderii principalelor două grupuri pro-independenţă rămân în custodia autorităţilor în aşteptarea procesului lor la Înalta Curte a Spaniei. Ei sunt acuzaţi de rebeliune şi răzvrătire.

Înalta Curte a respins joi un apel pentru eliberarea oficialilor catalani prezentat de avocaţii lor, a precizat o purtătoare de cuvânt a instanţei.

Fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont, aflat în autoexil în Belgia, a declarat pe Twitter: “Carmen Forcadell va petrece noaptea în închisoare pentru că a permis o dezbatere democratică. Pentru că a permis discuţii şi votul! Asta înseamnă democraţia spaniolă pentru voi”.

Partidul PDeCAT al lui Puigdemont a eşuat joi să ajungă la o înţelegere cu un alt partid secesionist pentru a prezenta candidaturi comune la alegerile regionale din luna decembrie, fiind astfel dificil pentru tabăra pro-independenţă să guverneze Catalonia după vot şi să continue cu planurile iniţiale de secesiune.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a cerut alegeri anticipate pentru luna decembrie după declaraţia de independenţă, în privinţa căreia Curtea Constituţională a Spaniei a decis că este împotriva Constituţiei naţionale.