Premiul Nobel pentru Chimie 2017 a fost acordat oamenilor de ştiinţă care au dezvoltat microscopia crio-electronică [video]


Laureaţii Premiului Nobel pentru Chimie 2017
Laureaţii Premiului Nobel pentru Chimie 2017 (Print screen)

Premiul Nobel pentru Chimie 2017 a fost acordat cercetătorilor Jacwues Dubochet, Joachim Frank şi Richard Henderson “pentru că au dezvoltat microscopia crio-electronică la rezoluţie înaltă în depistarea biomoleculelor în soluţie”.

Descoperirile lor au dus la „o revoluţie în biochimie“, a menţionat în conferinţa de presă după anunţarea premiului Sara Snogerup Linse, membru al Comitetului Nobel. Pentru că au permis să se contemple, în mari detalii, care este structura şi caracteristicile biomoleculelor care fac parte din organismul nostru, cum ar fi proteinele.

Astfel, Academia Regală Suedeză de Ştiinţe a decis ca premiul Nobel pentru Chimie să fie acordat cercetătorilor Jacques Dubochet, de la Universitatea din Lausanne, Elveţia, lui Joachim Frank, de la Universitatea Columbia din New York şi lui Richard Henderson, de la MRC Laboratory of Molecular Biology, Cambridge, Marea Britanie.

Până acum câteva decenii, nu se ştia ce formă aveau sau cum se comportau aceste molecule care sunt vitale pentru funcţionarea corpului. Acum, datorită muncii oamenilor de ştiinţă premiaţi în ultimii ani, ştiinţa a fost capabilă să dezvăluie, de exemplu, cum anume este un virus, care sunt mecanismele moleculare care explică un proces fiziologic sau de ce se produce rezistenţa la antibiotice. Şi toate acestea la nivel atomic.

Tehnologia aceasta a revoluţionat biochimia. Cu ajutorul ei, putem avea în curând imagini în detaliu ale „maşinăriilor” complexe la rezoluţii atomice, noua metodă simplificând şi îmbunătăţind scanarea biomoleculelor.

Tehnica are un mare potenţial pentru ştiinţă şi medicină. De exemplu, este deja folosită pentru a se încerca să se găsească ţinte potenţiale pentru medicamente sau pentru a determina cum este un anumit agent patogen. Aşa că, atunci când oamenii de ştiinţă au început să suspecteze că virusul Zika era responsabil de epidemia care antrena malformaţii congenitale la nou-nascuţi, în Brazilia, în 2015, au folosit tehnici de microscopie crio-electronică pentru a vizualiza virusul.

Cine sunt cei trei cercetători

Jacques Doubochet s-a născut în 1942, în Aigle, Elveţia. Şi-a dat doctoratul în 1973 la Universitatea din Geneva şi Universitatea din Basel. În prezent este profesor onorific de biofizică la Universitatea Lausanne, Elveţia.

Joachim Frank, născut la 1940 în Siegen, Germania, şi-a dat doctoratul în 1970 la Universitatea Tehnică din München, Germania. În prezent este profesor de biochimie şi biofizică moleculară la Universitatea Columbia din Statele Unite ale Americii.

Richard Henderson s-a născut în 1945 în Edinburgh, Scoţia şi a devenit doctor în 1969 la Universitatea Cambridge din Marea Britanie. Este cercetător la MRC Laboratory of Molecular Biology al Universităţii Cambridge.

Laureaţii Premiului Nobel pentru Chimie 2016 au fost Jean-Pierre Sauvage, Universitatea din Strasbourg (Franţa), James Fraser Stoddart de la Northwestern University (SUA) şi Bernard L. Feringa, Universitatea din Groningen (Olanda), au fost premiaţi pentru dezvoltarea "maşinăriilor" moleculare care în prezent sunt de mii de ori mai subţiri decât firul de păr. Premiul a fost oferit cercetătorilor în semn de recunoaştere a succesului lor în crearea de legături între molecule pentru a proiecta orice, a scară restrânsă.

Vineri, de la ora 12.00, ora României, va fi anunţat premiul Nobel pentru Pace, iar luni, 9 octombrie, de la ora 12.45, va fi anunţat premiul Nobel pentru Economie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură