Premierul olandez rezistă unui vot de neîncredere după gafa făcută de ministrul de Externe în legătură cu Putin

Mark Rutte, premierul olandez
Mark Rutte, premierul olandez (Jack Taylor/Getty Images)

Premierul olandez Mark Rutte a supravieţuit unui vot de neîncredere la doar câteva ore după ce ministrul de Externe a demisionat, recunoscând că a minţit în legătură cu participarea la o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Ministrul de Externe, Halbe Zijlstra, a demisionat marţi după ce a recunoscut în plenul Parlamentului că a minţit când a afirmat că a participat personal la o întâlnire din 2006, în care Putin a vorbit despre intenţia de a crea o “Rusie Mare” în Europa prin anexarea Belarusului, Ucrainei şi Balcanilor.

Parlamentarii din opoziţie care s-au declarat nemulţumiţi de minciuna lui Zijlstra au prezentat o rară moţiune de neîncredere în camera inferioară a Parlamentului, însă aceasta a fost respinsă cu 101 voturi la 43.

Răspunzând la întrebările parlamentarilor, Rutte a explicat înaintea votului de ce nu a informat Parlamentul în legătură cu declaraţiile false ale lui Zijlstra.

“Nu am crezut că această problemă va avea un astfel de efect negativ pe plan politic. Am subestimat impactul acestei minciuni”, a precizat el.

Rutte îl apărase anterior pe Zijlstra, afirmând că avertismentele sale cu privire la expansionismul rusesc par să fie adevărate.

“Dacă vă uitaţi la ceea ce a făcut Rusia în ultimii 10 - 15 ani, politica pe care a aplicat-o, aţi putea spune că a fost îndreptată spre expansiune”, a declarat Rutte, citând anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova şi sprijinul acordat separatiştilor pro-ruşi implicaţi în conflictul armat cu soldaţii guvernamentali ai Kievului în estul Ucrainei.

Zijlstra a afirmat că i-a fost afectată grav credibilitatea de această problemă şi este imposibil să continue să deţină cea mai înaltă funcţie diplomatică.

În 12 februarie, Zijlstra a recunoscut că nu a fost prezent la convorbiri, însă a auzit despre afirmaţiile aparent făcute de Putin de la o persoană care a participat la respectiva întâlnire.

De asemenea, Zijlstra a precizat că a considerat că declaraţiile lui Putin nu sunt atât de importante încât să fie discutate în public, adăugând că a decis să mintă că le-a auzit personal pentru a putea să îşi protejeze sursa.