Premierul Georgiei demisionează după un val de proteste antiguvernamentale

Premierul georgian Giorgi Kvirikaşvili.
Premierul georgian Giorgi Kvirikaşvili. (Getty Images)

Premierul georgian Giorgi Kvirikaşvili şi-a anunţat demisia după ce o serie de proteste antiguvernamentale au zguduit capitala ţării, Tbilisi.

Kvirikaşvili a făcut anunţul miercuri, invocând “neînţelegerile” cu liderul partidului de guvernământ Visul Georgian, magnatul Bidzina Ivanişvili, ca motiv al deciziei sale, relatează RFE/RL.

“Cred că acesta este momentul când liderului partidului ar trebui să i se ofere oportunitatea să formeze un nou Cabinet”, a declarat premierul în discursul său televizat.

Kvirikaşvili, în vârstă de 50 de ani, a fost prim ministru al Georgiei din decembrie 2015.

El a fost numit în funcţie de majoritatea parlamentară, dominată de partidul Visul Georgian.

Decizia lui Kvirikaşvili declanşează demisia întregului Cabinet.

Conform Constituţiei, partidul de guvernământ ar trebui ca, într-un interval de o săptămână, să îi prezinte preşedintelui Giorgi Margvelaşvili o listă cu membrii noului Cabinet. Apoi, Margvelaşvili va avea la dispoziţie alte şapte zile pentru a prezenta lista parlamentului, pentru a fi aprobată.

Un val de proteste a început în 31 mai împotriva a ceea ce manifestanţii au declarat că este un eşec al justiţiei după uciderea a doi tineri în decembrie 2017.

Protestele au încetat după 6 iunie, însă au fost reluate în 10 şi au încetat din nou în 11 iunie, când poliţia a demontat corturile manifestanţilor şi a făcut arestări în rândul politicienilor din opoziţie şi a susţinătorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe