Premieră pentru RM. În instanţele de judecată va fi implementat dosarul electronic

Aplicarea dosarului electronic implică un volum suplimentar de lucru pentru specialişti, grefieri şi asistenţi judiciari însă sistemul judecătoresc din RM duce lipsă acută de astfel de salariaţi din cauza salarizării insuficiente.
.
. (JANEK SKARZYNSKI / AFP / Getty Images)

La propunerea ministrului Justiţiei, Alexandru Tănase, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din Republica Moldova a acceptat în cadrul şedinţei de marţi aplicarea dosarului electronic în Judecătoria Chişinău. După testarea funcţionalităţii, dosarul electronic va fi extins în toate instanţele din ţară.

Sistemul informaţional e-Dosar judiciar urmează să permită formarea şi administrarea dosarului electronic cu accesul securizat al părţilor, depunerea electronică a cererilor de chemare în judecată, semnarea electronică a actelor, prezentarea probelor, distribuirea materialelor anexate la dosar, citarea electronică a părţilor, coordonarea agendei şedinţelor de judecată cu participanţii la proces, efectuarea electronică a plăţii taxei de stat şi altele.

Potrivit Ministerului Justiţiei, elaborarea sistemului e-Dosar judiciar a fost achitată din contul surselor bugetare, în valoare de 3,78 milioane lei.

De menţionat că aplicarea dosarului electronic implică un volum de lucru mult mai mare pentru specialiştii din secţiile de evidenţă şi documentare procesuală, grefieri, traducători dar şi asistenţi judiciari care dublează dosarul pe suport de hârtie însă sistemul judecătoresc din R. Moldova duce lipsă acută de astfel de salariaţi.

Din cauza salarizării insuficiente a acestor categorii de specialişti, foarte mulţi au plecat din funcţii. În sistem persistă o situaţie critică, pe motiv că salariilor funcţionarilor publici şi ale personalului auxiliar nu corespund funcţiilor deţinute, sarcinii de lucru şi responsabilităţilor ce le revin. În prezent, în instanţele de judecată se atestă un număr mare de funcţii publice vacante, iar acest lucru se răsfrânge negativ asupra înfăptuirii actului de justiţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe