Premieră în Sectorul 3: Cetăţenii pot decide cum sunt cheltuiţi banii lor. Invitaţie la depus proiecte

Primăria Sector 3 a pus la "bătaie" până la 2 milioane de lei pentru buget participativ, ceea ce înseamnă că cetăţenii pot propune proiecte care să facă viaţa mai bună în comunitate, urmând ca, dacă acestea sunt selectate, să fie implementate cu bani de la bugetul S3.
Bugetare participativă
Bugetare participativă (USR Sector 3)

Pentru prima dată în Sectorul 3, la iniţiativa USR, cetăţenii pot decide în mod direct modul cum sunt cheltuiţi banii lor. Concret, potrivit Uniunii Salvaţi România Sector 3, pentru 2018, PS3 a pus la dispoziţie până la 2 milioane de lei pentru buget participativ.

Potrivit procedurii de participare, publicată de PS3, în urma derulării procesului de bugetare participativă, vor fi selectate 11 proiecte câştigătoare care vor fi cuprinse în bugetul de venituri şi cheltuieli al Sectorului 3 pentru exerciţiul bugetar 2018. Zece proiecte trebuie să se încadreze în suma de 200.000 lei, inclusiv TVA. Al 11-lea proiect nu va avea limită de sumă, fiind un proiect cu impact mare şi cu derulare multianuală după caz.

Propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii, pentru obiective care sunt în administrarea Sectorului 3:

a) Infrastructură stradală: alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale; b) Amenajare de spaţii verzi şi locuri de joacă; c) Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei pe străzile ce aparţin de Sectorul 3; d) Amenajare spaţii publice - mobilier urban e) Activităţi educaţionale; f) Activităţi culturale; g) Social; h) Sănătate; i) Activităţi sportive; j) Protecţia mediului (colectarea deşeurilor, salubritate etc.); k) Digitalizare.

Chiar dacă propunerea poate fi încadrată în mai multe domenii, deponentul trebuie să opteze pentru domeniul pe care îl consideră cel mai potrivit/relevant/preponderent.

"Dacă pe strada voastră nu sunt (suficiente) coşuri de gunoi, dacă în cartierul vostru vreţi un loc de joacă pentru copii, dacă în parcuri vreţi aparate de fitness, dacă la şcoala unde învaţă copiii voştri vreţi o tablă nouă în clasă, acum puteţi chiar voi să veniţi cu propuneri.

Tot ce trebuie să faceţi este să intraţi pe www.primarie3.ro, la secţiunea Bugetare Participativă şi să propuneţi proiectul. Nu trebuie să vă temeţi că nu sunteţi suficient de pregătiţi pentru a scrie un proiect. Aparatul primăriei va analiza toate proiectele şi va face eventualele corecturi necesare, importantă este nevoia pe care o identificaţi.

Proiectele pot fi depuse de către cetăţenii domiciliaţi sau care lucrează ori studiază în Sectorul 3, cu vârsta minimă de 18 ani, precum şi de către asociaţiile, fundaţiile, ONG-urile şi societăţile comerciale cu sediul social în Sectorul 3.

Proiectele pot fi propuse până pe data de 1 APRILIE şi trebuie să se încadreze în limita sumei de 200.000 lei/proiect. 11 proiecte câştigătoare vor fi alese tot de către cetăţeni prin vot online, al 11-lea fiind un proiect mare, fără limită de sumă şi cu derulare multianuală, după caz. Întreg regulamentul poate fi accesat aici", transmite USR sector 3.