Predaţi armele sau retrageţi-vă. Rusia şi Siria emit ultimatum rebelilor din apropierea Damascului

Clădire distrusă în orasul sirian Douma
Clădire distrusă în orasul sirian Douma (Getty Images)

Ofiţeri militari ruşi şi sirieni au transmis rebelilor dintr-o zonă asediată la nord-est de capitala siriană Damasc că trebuie să accepte guvernul ţării sau să plece, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al unuia dintre grupurile rebele.

Ultimatumul dat rebelilor din Qalamoun-ul de Est a fost transmis civililor din zonă în urma întâlnirii dintre un colonel rus şi un ofiţer al serviciului de spionaj al Forţei Aeriene Siriene, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al grupului rebel Martyr Ahmad Abdo, Said Saif.

Zona se află la 40 km distanţă de capitala siriană şi este separată de Ghouta de Est, care este direct învecinată cu Damascul. În Ghouta de Est, forţele guvernamentale siriene susţinute de ruşi au eliminat complet rezistenţa rebelă.

“Un mesaj clar a fost trimis grupurilor din Armata Siriană Liberă (ASL) din zonă: fie acceptaţi reconcilierea şi vă dezarmaţi – predarea armelor către guvernul sirian, după cum descriu ruşii procesul – fie plecaţi din Qalamoun-ul de Est”, a afirmat Saif în comentarii separate pentru al-Hadath TV.

Guvernul sirian urmăreşte să strivească ultimele enclave rebele din apropierea Damascului, după ce a alungat rebelii din Ghouta de Est, care a fost ultima fortăreaţă a opoziţiei din apropierea capitalei.

Enclava rebelă Qalamoun-ul de Est include câteva oraşe mai mici şi un teritoriu întins de deşert.

Saif a precizat că s-a făcut propunerea ca rebelii să se retragă din oraşe în munţi, iar civilii să rămână în aşezările lor, precizând că se aşteaptă răspunsul Rusiei. El a afirmat că obiectivul este de a evita “strămutarea forţată” a oamenilor, aşa cum s-a întâmplat în alte zone recuperate din mâinile rebelilor de către guvernul sirian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe