Preda îi bate obrazul lui Iohannis: "N-am chef să ciocnesc şampanie cu pungaşi"

După ce de Ziua Naţională politicienii cu probleme în justiţie nu au fost invitaţi la recepţia de la Cotroceni, Klaus Iohannis a decis acum să-şi schimbe abordarea şi să renunţe la "cutuma" din statele europene invocată atunci, decizie care nu a fost deloc pe placul europarlamentarului Cristian Preda.
Cristian Preda
Cristian Preda (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis o decis să o lase mai moale cu criteriile de integritate şi să invite politicieni cu dosare penale, printre care liderul PSD Liviu Dragnea şi colegul său de alianţă de la ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, la recepţia organizată la Cotroceni de Ziua Europei. În replică, europarlamentarul Cristian Preda a criticat schimbarea de atitudine şi a anunţat că nu va participa la eveniment.

"Dragnea a anunţat că e invitat la Cotroceni de ziua Europei. Purtătoarea de cuvânt a lui Klaus Iohannis a confirmat informaţia, explicând că s-a optat pentru o "listă extinsă", curtea Palatului fiind "suficient de mare pentru a primi pe toată lumea". De Ziua naţională, preşedintele respectă criteriul integrităţii, iar de 9 mai îl uită.

În aceste condiţii, voi declina invitaţia primită de la Cotroceni. N-am chef să ciocnesc şampanie cu pungaşi. Întrucât curtea e "suficient de mare", Iohannis poate să-l cheme şi pe Voiculescu. De ce să-i privilegieze pe condamnaţii cu suspendare?", a scris Cristian Preda pe pagina sa de Facebook.

Explicaţii de la Cotroceni

Administraţia Prezidenţială a optat pentru "o reprezentare cât mai largă" la recepţia oferită de şeful statului cu ocazia Zilei Europei ce va fi sărbătorită pe 9 Mai, a explicat vineri purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Mădălina Dobrovolschi:

"Dacă îmi permiteţi, nu voi face niciun fel de comparaţie între un eveniment şi altul, pentru că rostul acestei declaraţii de presă este să vă prezint actualele evenimente aflate pe agenda domnului Preşedinte. Deci, vorbim de modul în care este organizată această recepţie cu prilejul sărbătoririi Zilei Europei.

Pot să fac precizări în legătură cu faptul că, de această dată, s-a optat pentru o listă extinsă care să satisfacă un principiu, o reprezentare cât mai largă atât la nivelul instituţiilor statului, cât şi în alte zone din ceea ce înseamnă societatea românească, cultură, educaţie, sănătate, economie, o să vedeţi că va fi foarte multă lume şi vă asigur că această curte a Palatului Cotroceni este suficient de mare pentru a găzdui pe toată lumea", a declarat Dobrovolschi, precizând că pe lista de invitaţi se află şi foştii preşedinţi, prim-miniştri sau şefii altor instituţii ale statului.

Reamintim că de Ziua Naţională, preşedintele Klaus Iohannis nu i-a invitat la paradă şi recepţia organizată la Cotroceni pe Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, care au probleme penale.

"Este o cutumă în rândul statelor europene că politicienii care au probleme, indiferent că sunt sau nu vinovaţi, fac un pas înapoi, după care pot reveni în prim-planul politicii. La noi, această cutumă nu este cunoscută şi nu este bine respectată. Pentru a acoperi această cutumă lacunară, am hotărât să fac invitaţiile aşa cum ştiţi", explica atunci Klaus Iohannis.