Prăjitura de ciocolată cu zmeură - o combinaţie perfectă pentru cele mai sofisticate gusturi

Prăjitură de ciocolată cu zmeură
Prăjitură de ciocolată cu zmeură (Maria Matyiku / Epoch Times)

Zmeură şi ciocolată! Un adevărat răsfăţ al papilelor gustative, prăjitura de ciocolată cu zmeură este una dintre dulciurile favorite, ce poate satisface cu uşurinţă şi cele mai fine gusturi. O prăjitură în care aroma intensă de ciocolată şi gustul dulce răcoritor al zmeurei se combină perfect într-un blat pufos şi siropos, ce ţi se topeşte în gură.

Ingrediente:

Pentru blat este nevoie de:
6 ouă mari
200 gr de zahăr
6 linguri de apă
6 linguri de unt sau ulei
3 linguri cu vârf de cacao
200 gr de faină
un pliculeţ de praf de copt

Pentru însiropat:
500 ml de apă
250 gr de zahăr

Crema
150 gr de zahăr pudră
200 gr unt
4 linguri de cacao
3 linguri de sirop de zmeură

Glazura
400 g ciocolată de menaj
unt cât o nucă
câteva linguri de frişcă lichidă

Zmeură pentru ornat

Modul de preparare:

Cuptorul se încinge la temperatura de 180oC. Se alege o tavă de dimensiunea: 33 x 23 x 5 cm, care se unge cu grăsime şi se tapetează bine cu făină.

Pentru prepararea blatului, se separă mai întâi albuşurile de gălbenuşuri; gălbenuşurile se freacă cu zahărul şi apoi se adaugă untul puţin câte puţin până când se omogenizează. La sfârşit se adaugă pe rând câte o lingură de apă, până când acestea se încorporează în blat.

Făina se amestecă cu cacao şi praful de copt. Amestecul se cerne, pentru a aera făina şi elimina eventualele cocoloaşe.

Albuşurile se bat spumă. Când spuma s-a întărit, se adăugă treptat în pasta de gălbenuşuri, alternând cu adăugarea în ploaie a amestecului de faină. Se amestecă cu o lingură de lemn, folosind mişcări uşoare de sus în jos.

Se obţine o compoziţie omogenă care se toarnă în tavă tapetată. Blatul se dă la cuptor şi se coace circa 30 de minute.

Între timp se prepară siropul folosit la însiroparea blatului. Într-o crăticioară, se pune la topit zahărul împreună cu o lingură de apă. Când zahărul este de culoare aurie se stinge cu restul de apă. Când zahărul s-a topit, se ia siropul de pe foc şi se lasă deoparte; după ce s-a răcit, se adaugă siropul de zmeură.

Pentru prepararea cremei de ciocolată, se freacă untul până devine ca o cremă subţire. Se adaugă zahărul şi se continuă amestecarea, până când acesta e dizolvat. Se adaugă apoi cacao cernută şi pe rând câte o linguriţă de sirop de zmeură.

După ce s-a copt, blatul se scoate de la cuptor şi se lasă deoparte să se răcească. După ce s-a răcit complet, acesta se taie în jumătate pe lungime. Se însiropează prima jumătate de blat folosind jumătate din cantitatea de sirop, apoi se întinde uniform crema de cacao. Peste cremă se pune cealaltă jumătate de blat, însiropată în prealabil cu restul de sirop. Prăjitura se pune deoparte la rece până când se întăreşte crema, după care se porţionează în pătrate de mărimea dorită.

Peste bucăţile de prăjitură se întinde glazura de ciocolată, obţinută prin topirea pe aburi a ciocolatei, amestecate cu untul şi câteva linguri de frişcă lichidă.

Pe deasupra, cât încă glazura este caldă, se pune câte o bucată de zmeură pudrată cu zahăr praf. Vă dorim poftă bună!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.