Prăjitură cu nucă, ciocolată şi fructe

Prăjitură cu nucă, ciocolată şi fructe
Prăjitură cu nucă, ciocolată şi fructe (Maria Matyiku / Epoch Times)

Tradiţionala prăjitură cu nucă, elegantă şi rafinată, se prepară cu precădere de sărbători, onomastice sau alte evenimente festive. Nuca pralinată din blatul pufos şi crema de unt, îi dau prăjiturii un gust minunat. În varianta pe care v-o propunem, glazura de ciocolată albă şi amăruie împreună cu fructele (zmeură, mure şi afine) folosite la ornat, dau prăjiturii un aer festiv, adăugând, pe lângă culoare, varietate şi rafinament.

Ingrediente:

Pentru blat

6 ouă,
6 linguri de zahăr,
30 g unt,
3 linguri de faină,
4 linguri de nucă măcinată
1/2 pliculeţ de praf de copt,
un praf de sare

Pentru sirop

200 gr de zahăr,
400 ml de apă

Pentru cremă

150 g unt,
100 g zahăr pudră,
Sucul de la o jumătate de lămâie,
100 g frişcă lichidă,
200 g nucă măcinata,

Glazură

100 g ciocolată albă topită,
2 linguriţe de unt,
2 linguri de frişcă

100 g ciocolată amăruie,
2 linguriţe de unt,
2 linguri de frişcă,

Pentru ornat

Un amestec de fructe de pădure( zmeură, mure, afine) sau alte fructe după preferinţă
jumătăţi de miez de nucă,
20 g zahăr pudră

Modul de preparare:

Pentru prepararea blatului se separă albuşurile de gălbenuşuri; gălbenuşurile se freacă cu zahărul, apoi se adaugă untul moale treptat şi se amestecă până se omogenizează. Albuşurile se bat spumă. Când spuma e tare, se adaugă treptat în pasta de gălbenuşuri amestecând cu o lingură de lemn, cu mişcări de sus în jos, alternând cu adăugarea în ploaie, a făinei amestecate cu nucă măcinată, praful de copt şi sare. Aluatul se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Blatul se pune la cuptor (încins în prealabil la 180 C) şi se coace circa 30 de minute, până când acesta se desprinde uşor de pe pereţii tăvii.

După ce s-a copt (se verifică folosind testul cu scobitoarea), blatul se scoate din cuptor şi se lasă deoparte să se răcească complet.

Între timp se prepară siropul folosit la însiroparea blatului. Într-o crăticioară, se pune la topit zahărul împreună cu o lingură de apă. Când zahărul este de culoare aurie se stinge cu restul de apă. După ce zahărul s-a topit, se ia siropul de pe foc şi se lasă deoparte să se răcească.

Jumătăţile de nucă se pun într-o tavă la cuptor cam 15 minute, se scoate şi se lasă să se răcească. Se pun deoparte nucile pentru ornat, iar restul se macină.

Pentru prepararea cremei, untul se freacă bine cu zahărul, apoi se adaugă nuca măcinată şi sucul de lămâie, amestecându-se în continuare până când crema devine spumoasă. Se adaugă apoi pe rând câte puţin din frişca lichidă, amestecând până când toată frişca este încorporată.

Se taie blatul în două straturi pe lungime. Se aşează partea de jos ale blatului, apoi se însiropează cu sirop de zahăr ars. Se întinde uniform crema de unt cu nucă. Se însiropează partea rămasă de blat şi se aşează peste cremă. Blatul se taie în pătrate de mărimea dorită. Jumătate din bucăţi se ornează cu glazură de ciocolată albă, iar cealaltă jumătate, cu glazură de ciocolată amăruie.

Glazura se prepară pe aburi. În vasul ce se pune pe aburi se adaugă ciocolata tăiată în bucăţi, amestecându-se uşor, până când ciocolata se topeşte. Se ia de pe foc, apoi se adaugă untul şi frişca şi se amestecă până când se încorporează. Glazura se întinde generos peste bucăţile de prăjitură apoi se ornează folosind miezul de nucă pus deoparte şi fructele. Opţional, fructele se pot pudra pe deasupra cu zahăr pudră.

Vă dorim să o savuraţi cu plăcere alături de cei dragi vouă. Poftă bună!