PPE cere retragerea proiectului de schimbare a sistemului electoral al RM, altfel opresc finanţarea

De noul sistem electoral din Moldova vor beneficia doar două partide, PD şi PSRM, susţine PPE care cere amânarea finanţării guvernării de la Chişinău până la retragerea proiectului şi concentrarea pe reforme benefice cetăţenilor.
Joseph Daul
Joseph Daul (JAVIER SORIANO / AFP / Getty Images)

Conducerea Partidului Popular European (PPE), împreună cu conducerea Grupului PPE, îndeamnă guvernarea de la Chişinău să urmeze întocmai recomandările Comisiei de la Veneţia publicate la 19 iunie 2017 privind schimbările aduse sistemului electoral al Republicii Moldova, altfel se vor depune eforturi pentru amânarea finanţării Republicii Moldova până la retragerea proiectului din Parlament.

"Apreciez pe deplin analiza independentă a Comisiei de la Veneţia - cel mai înalt organism consultativ european în probleme electorale şi constituţionale - privind această modificare a sistemului electoral din Republica Moldova”, se arată într-o declaraţie a preşedintelui PPE, Joseph Daul.

Potrivit acestuia, concluziile raportului Comisiei de la Veneţia consolidează în mod clar convingerile şi preocupările Partidului Popular European referitor la pericolul propunerii comune venite din partea Partidul Democrat (PD) şi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), privind modificarea sistemului electoral. Totodată, Daul a ţinut să precizeze că noul sistem electoral propus de PD-PSRM, conform experţilor Comisiei de la Veneţia, ar presupune un risc ridicat de influenţare a candidaţilor aleşi într-o circumscripţie făcându-i vulnerabili în faţa intereselor de afaceri, de asemenea presupune o reprezentare slabă a minorităţilor şi femeilor, precum şi o reprezentare disproporţionată, în special a diasporei.

„Comisia de la Veneţia a afirmat în mod clar că o astfel de schimbare este inoportună. Astfel, dacă PD şi PSRM continuă să ignore recomandările Comisiei de la Veneţia, PPE va depune toate eforturile pentru a se asigura că fondurile Uniunii Europene vor fi amânate până când autorităţile vor retrage legea respectivă din Parlament. Lupta împotriva corupţiei, punerea în aplicare a statului de drept şi reformarea sistemului judecătoresc sunt câteva dintre principalele priorităţi asupra cărora guvernul trebuie să-şi concentreze eforturile pentru a aduce rezultate tangibile pentru poporul moldovean, nu o nouă lege electorală menită să menţină la putere PD şi PSRM”, a adăugat Joseph Daul.

De menţionat este faptul că, chiar şi Uniunea Europeană a înţeles că de această propunere comună urmează să beneficieze doar două partide politice moldoveneşti, PSRM şi PD, care îşi doresc să se menţină la putere cu orice preţ. „O lege care a trecut în prima lectură cu o majoritate falsă creată în Parlament şi fără sprijinul cetăţenilor şi a opoziţiei, încalcă toate principiile democratice pe care Moldova şi le-a asumat semnând Acordul de Asociere Uniunea Europeană-Moldova", a conchis preşedintele PPE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe