Povestea călugărului care trăieşte singur pe vârful Katskhi (video)

Stâlpul Katskhi
Stâlpul Katskhi (wikipedia.org)

Pentru multe persoane o casă mică şi umilă cocoţată în vârful unei stânci este, probabil, imposibil de susţinut, cu toate acestea pentru călugărul Maxime Qavtaradze, originar din comuna Chiatura din Imereti, în Georgia, este paradisul pe Pământ.

Locul în care există acest „templu“ este Katskhi, un monolit de calcar situat la 130 de metri înălţime, în Georgia, în regiunea Caucazului, acolo unde Asia de Vest se întâlneşte cu Europa de Est.

Povestea acestui adăpost este veche. Tradiţia a început în jurul anului 423 d.Hr., atunci când călugării, pentru a evita tentaţiile lumeşti şi în dorinţa de a se apropie mai mult de Divinitate, s-au retras în acest loc neospitalier şi cocoţat.

Cu toate acestea, antica tradiţie s-a pierdut şi din anul 1400 monolitul a rămas nelocuit, până acum câţiva ani când Maxime Qavtaradze a reînnodat tradiţia.

În majoritatea timpului, Qavtaradze este complet izolat, coborând de pe stâncă doar de două ori pe săptămână atunci când vizitează o mânăstire din apropiere pentru a consilia tinerii care vin să-i ceară ajutorul.

Potrivit celor relatate de călugăr pentru Disclose TV, Qavtaradze era în trecut un tânăr cu probleme, fiind dependent de alcool. Într-o perioadă foarte întunecată a vieţii sale a ajuns la închisoare, şi acolo şi-a descoperit înclinaţia spre spiritualitate şi vocaţia de a deveni călugăr.

După ce a ieşit din închisoare în 1993, a luat calea monahală şi de atunci şi-a dedicat viaţa reconstruirii complexului mănăstirii şi capelei din zonă, demonstrând că o persoană poate să-şi reinventeze într-adevăr viaţa şi să aleagă calea spre bine.

Pentru moment Qavtaradze nu are probleme să urce scările de pe stâncă (să ajungă în vârf are nevoie de aproximativ 20 de minute), cu toate acestea, ştie că va veni un timp când va fi prea slăbit pentru a mai face acest lucru.

Surse: Wikipedia.org, YouTube