Pompeo: SUA nu va renunţa la sancţiunile aplicate Phenianului înaintea denuclearizării complete

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo
Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo (Tom Williams/CQ Roll Call/Getty Images)

Secretarul de stat al Statelor Unite, Mike Pompeo, a afirmat că ţara sa nu va repeta greşeala ridicării sancţiunilor aplicate împotriva Coreei de Nord înainte ca statul comunist să finalizeze denuclearizarea completă.

Pompeo a subliniat că SUA, Coreea de Sud şi Japonia sunt dedicate denuclearizării complete, verificabile şi ireversibile a Peninsulei Coreene, precizând că SUA nu va repeta o greşeală precedentă privind ridicarea sancţiunilor economice aplicate asupra Coreei de Nord înainte de denuclearizarea completă a ţării asiatice.

Secretarul a notat că preşedintele Donald Trump a fost foarte clar în privinţa organizării denuclearizării Coreei de Nord, iar orice relaxare a sancţiunilor va avea loc când Phenianul va scăpa de toate armele sale nucleare.

“Vom obţine denuclearizarea completă. Doar atunci va avea loc o relaxare a sancţiunilor”, i-a asigurat Pompeo pe reporteri după o întâlnire trilaterală între miniştrii de externe american, sud-coreean si japonez, care a avut loc în capitala sud-coreeană Seul, după summitul istoric dintre SUA şi Coreea de Nord.

Între timp, ministrul sud-coreean de Externe a declarat că prezenţa militară americană în Peninsula Coreeană va rămâne un factor cheie de descurajare în ciuda relaxării tensiunilor în relaţia SUA-Coreea de Nord.

Anterior, agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA a anunţat că preşedintele Trump i-a spus liderului Kim Jong-un în timpul summitului despre intenţia Washingtonului de a ridica sancţiunile pe măsura îmbunătăţirii relaţiilor dintre cele două ţări.

Summitul de marţi s-a încheiat cu semnarea unui document final, care a inclus un acord pentru crearea de noi relaţii bilaterale, precum şi decizia de unificare a eforturilor în vederea “construirii unui regim de pace durabil şi stabil în Peninsula Coreeană”. De asemenea, Phenianul a confirmat angajamentul său pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene, în timp ce SUA a promis că va furniza statului comunist izolat garanţii privind securitatea acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe