Pompeo obţine eliberarea a trei cetăţeni americani închişi în Coreea de Nord

Secretarul de stat american, Mike Pompeo
Secretarul de stat american, Mike Pompeo (Joe Raedle/Getty Images)

În cel mai recent act de bunăvoinţă înaintea primului summit dintre liderii american şi nord-coreean, Phenianul a eliberat trei cetăţeni americani şi i-a predat secretarului de stat american, Mike Pompeo.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat gestul Coreei de Nord – care a fost în mare parte anticipat – într-un mesaj postat miercuri pe Twitter.

Pompeo a fost întâmpinat în Phenian de personalităţi importante ale regimului nord-coreean, şi anume Kim Yong-chol şi Ri Su-yong, potrivit publicaţiei The Washington Post, al cărei reporter l-a însoţit pe secretarul de stat în vizita efectuată în statul comunist izolat.

“Acum sperăm că putem colabora pentru a soluţiona acest conflict, a elimina ameninţările la adresa lumii, iar ţara voastră să aibă toate oportunităţile pe care le merită pe deplin cetăţenii ei”, a afirmat Pompeo gazdelor înaintea unui prânz la Hotelul Koryo din centrul Phenianului.

“Acest lucru nu este rezultatul sancţiunilor care au fost impuse din afară”, i-a declarat Kim lui Pompeo, potrivit raportului Washington Post.

Kim, care a condus la un moment dat puternicul aparat de stat pentru spionaj şi forţe speciale (Biroul General de Recunoaştere), a fost un jucător cheie în contactele inter-coreene din acest an. Ri este un fost ministru de Externe care se ocupă de problemele internaţionale. Ambii oficiali sunt consideraţi membri experimentaţi ai elitei Phenianului, iar dictatorul nord-coreean Kim Jong-un are încredere în ei.

Aceasta este cea de-a doua vizită a lui Pompeo în capitala nord-coreeană. Fostul şef al CIA, care a făcut prima vizită în Coreea de Nord în weekendul Paştelui, este primul secretar de stat care vizitează Phenianul de când Madeleine Albright s-a întâlnit în Coreea cu fostul dictator Kim Jong-il, tatăl lui Kim Jong-un, în anul 2000.