Polul Nord al planetei Marte aşa cum nu a mai fost văzut (video)

Planeta Marte
Planeta Marte (http://commons.wikimedia.org/)

Spectaculoasa animaţie în 3D care a fost făcută de către Agenţia Spaţială Europeană (ESA) ilustrează gheaţa de la Polul Nord al planetei Marte. Acest film a fost realizat pe baza datelor colectate de Mars Express, o sondă care a fost lansată în spaţiu în 2003 pentru a studia planeta roşie.

Polii planetei Marte sunt foarte similari cu polii Pământului, cu excepţia faptului că nu sunt compuşi doar din gheaţă (apă în stare solidă), ci şi din gheaţă seacă. Diametrul este de aproximativ 1.000 de kilometri, aproape cât Groenlanda, dacă se ia în considerare punctul de extensie maxim, de la est la vest. Polul Nord al planetei Marte este compus din mai multe straturi subţiri de gheaţă alternate cu straturi de praf, iar oamenii de ştiinţă cred că acestea s-au suprapus într-un timp extrem de lung, pe o adâncime de aproximativ 2 kilometri.

Mars Express este prima sondă construită de ESA capabilă să exploreze o altă planetă. În plus, în afară de cartografierea suprafeţei planetei Marte, a detectat, de asemenea, existenţa de metan în atmosferă şi a asistat Roverul marţian Curiosity lansat de NASA, în găsirea celei mai bune zone de aterizare.