Poluarea cu microplastice şi substanţe chimice toxice ajunge în Antarctica

Cele mai îndepărtate şi curate habitate din Antarctica sunt contaminate cu reziduuri de microplastic şi substanţe chimice periculoase persistente, potrivit unui nou studiu.

Antarctica - Omul a fost capabil să şteargă tăcerea
Antarctica - Omul a fost capabil să şteargă tăcerea (Victoria Nicholson / WWTW via Getty Images)

La începutul acestui an, o expediţie a Greenpeace a colectat diferite mostre de apă de mare şi zăpadă pentru a vedea modul în care poluarea afectează Antarctica.

Analizele efectuate de către Greenpeace Research Laboratories de la Universitatea Exeter din Devon, Anglia, a scos la iveală faptul că microplasticul s-a răspândit deja în zona investigată.

„Utilizând metode de infraroşu, am găsit microplastic în şapte din opt probe de apă din suprafaţa mării colectată în apropierea Peninsulei Antarctice în luna februarie a acestui an“, a declarat David Santillo, conducătorul studiului.

„Majoritatea acestor microplastice erau fibre, inclusiv poliester, polipropilenă şi nailon, printre alte materiale. Rămâne de văzut dacă provin în principal din surse locale, cum ar fi aprovizionarea bazelor, sau au fost transportate de curenţi din locuri mult mai îndepărtate“.

„Este clar faptul că „amprenta” noastră de plastic se extinde până la marginile pământului, în zonele în care nu ne aşteptăm şi sperăm să fie curate“, a afirmat Santillo într-o declaraţie.

Probele de zăpadă colectate în timpul aceleaşi expediţii au fost analizate de un laborator independent pentru a detecta prezenţa substanţelor chimice perfluorurate, utilizate pe scară largă ca etanşanţi şi substanţe chimice pe bază de grăsimi în îmbrăcăminte şi în ambalarea produselor alimentare în aer liber. Unele pot fi transportate pe distanţe lungi de curenţi, transportate de ploaie sau sedimentate în zăpadă, departe de sursele lor.

"Substanţele chimice detectate în probele de zăpadă arată, de asemenea, cât de larg este impactul omenirii", a declarat Louisa Casson de la Greenpeace.

"Aceste substanţe chimice sunt utilizate pe scară largă în multe procese industriale şi în produse de consum şi au fost legate de problemele de reproducere şi de dezvoltare a faunei sălbatice”.

"Probele de zăpadă colectate includ zăpada proaspăt căzută, sugerând că substanţele chimice periculoase au fost depuse din atmosferă".

Protejarea naturii

Trăim împreună pe această planetă, de care trebuie să avem grija cu toţii! Activitaţile omului au repercusiuni asupra vieţii planetei şi, bineînţeles, asupra noastră, a tuturor. Oamenii au poluat, mai mult sau mai puţin natura: solul, apa şi aerul, ceea ce a dus la dispariţia multor specii de plante şi animale.

Pentru a evita distrugerea mediului trebuie să invaţăm să protejăm natura şi să fim conştienţi că viitorul planetei depinde de noi!

Articole de referinţă: Micro-plastics in the Antarctic: Antarctica’s most remote and pristine habitats are contaminated with micro-plastic waste and persistent hazardous chemicals, Microplastics and persistent fluorinated chemicals in the Antarctic

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură