Politician anti-Putin părăseşte Rusia după ce a fost lovit de o boală misterioasă

Lui Vladimir Kara-Murza i-au cedat rinichii şi s-a aflat pentru scurt timp în comă din cauza otrăvirii cu o substanţă necunoscută. El este renumit pentru activismul său în domeniul drepturilor omului şi munca depusă alături de alţi critici ai preşedintelui rus, inclusiv Boris Nemţov.
Vladimir Kara-Murza, un critic vocal al preşedintelui rus Vladimir Putin.
Vladimir Kara-Murza, un critic vocal al preşedintelui rus Vladimir Putin. (Captură Foto)

Un avocat al lui Vladimir Kara-Murza, critic vocal al preşedintelui rus Vladimir Putin, a anunţat duminică faptul că clientului său i s-a permis să plece din Rusia pentru tratament medical, după ce starea sănătăţii i s-a îmbunătăţit uşor. La începutul acestei luni, Murza a fost internat la secţia de urgenţe după ce i-au cedat rinichii în urma unei otrăviri deliberate sau accidentale.

Murza a fost plasat în comă indusă pentru puţin timp, dar avocatul acestuia, Vadim Prohorov, a postat duminică o poză pe Facebook în care politicianul din opoziţie putea fi văzut zâmbind pe patul de spital.

“În această dimineaţă, Vladimir Kara-Murza a zburat din ţară... pentru a urma un tratament de reabilitare după această a doua otrăvire acută”, a scris Prohorov. El nu a dezvăluit locaţia unde va face tratamentul, dar a precizat că, după ce se va simţi suficient de bine, Murza “va continua să urmeze acelaşi curs din ultimii ani: activităţi pentru restaurarea democraţiei în Rusia”.

Opozanţii lui Putin întemniţaţi, otrăviţi, împuşcaţi

Murza, în vârstă de 35 de ani, este cunoscut pentru activitatea desfăşurată împreună cu Open Russia (Rusia Deschisă), un grup de promovare a drepturilor omului ce a fost condus de Mihail Hodorkovski. Fostul oligarh Hodorkovski a petrecut 10 ani în spatele gratiilor pentru o presupusă evaziune fiscală şi spălare de bani, după ce s-a opus în mod deschis preşedintelui Putin şi l-a acuzat pe acesta şi guvernul său de corupţie.

În plus, Murza a lucrat cu renumitul politician din opoziţia rusă, Boris Nemţov, care a fost împuşcat fatal în apropierea Kremlinului în februarie 2015. El a depus, de asemenea, eforturi în SUA pentru promovarea legii Magnitsky Act din 2012, care sancţionează elitele ruse implicate în moartea avocatului anti-corupţie Serghei Magnitski.

În mai 2015, Murza s-a îmbolnăvit brusc în timpul unei întâlniri în Moscova şi a fost dus de urgenţă la spital, unde doctorii au declarat că a fost vorba de “influenţă toxică de la o substanţă necunoscută”. Rinichii lui Murza au cedat ca urmare a otrăvirii, dar Comitetul Rus pentru Investigaţii a refuzat să deschidă o anchetă pentru a determina dacă acesta a fost ţinta unei tentative de asasinare.

Murza şi-a reluat activitatea cu Open Russia până când au reapărut aceleaşi simptome în urmă cu câteva săptămâni.