Politica anti-justiţie criticată pe plan internaţional. Lazăr: "Noi vom fi consecvenţi în a apăra ordinea de drept"

În contextul în care un ultim raport internaţional critică dur politica dusă de autorităţile statului român în materie de justiţie, procurorul general reiterează intenţia colegilor săi de a continua să apere legile europene ale Justiţiei.
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Ministerul Public va fi în continuare consecvent în a apăra ordinea de drept şi legile europene ale Justiţiei, a dat asigurări procurorul general Augustin Lazăr, joi, după ce GRECO a publicat un raport în care arată că România a îndeplinit doar două dintre cele 13 recomandări în materie de Justiţie făcute în 2016 şi, mai mult, Guvernul şi Parlamentul au făcut modificări legislative de natură să declanşeze masive proteste stradale.

"Eu am văzut că Ministerul Public este bine apreciat ca activitate în acest raport şi aş dori să vă asigur că în continuare noi vom fi consecvenţi în a apăra ordinea de drept, în a apăra legile Justiţiei, legile europene ale Justiţiei", a declarat Lazăr, citat de Agerpres, întrebat de presă cum comentează raportul Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO).

Reamintim că GRECO, organismul anticorupţie al Consiliului Europei (CoE), a publicat joi un raport în care arată că România a făcut progrese extrem de limitate în implementarea recomandărilor GRECO de prevenire şi combatere a corupţiei în privinţa membrilor parlamentului, judecătorilor şi procurorilor.

În raport se mai arată că "modificările legislative grăbite excesiv fără consultare adecvată, făcute fie de Guvern, fie de Parlament, rămân o problemă pentru România, în special atunci când măsurile sunt percepute ca subminând eforturile de integritate şi anticorupţie şi ca servind anumitor interese. Au fost mai multe asemenea exemple recent, de exemplu privind definirea infracţiunii de abuz în serviciu care a declanşat proteste de stradă masive. În mod similar, în februarie 2017, o lege a amnistiei a fost examinată în Parlament unde au fost propuse amendamente pentru a o extinde şi la infracţiunile asimilate corupţiei”.