Poliţia acţionează abuziv şi la comandă: Vlad Bileţchi, Ilie Creţu, reţinuţi şi eliberaţi fără explicaţii

Vlad Bileţchi, liderul ODIP şi Ilie Creţu, preşedintele Tineretului Liberal au fost abuzaţi de un grup de socialişti chiar în faţa primăriei Chişinău, iar ulterior reţinuţi şi escortaţi la secţia de poliţie, fără a li aduce la cunoştinţă care era statul lor juridic.
Ilie Creţu şi Vlad Bileţchi
Ilie Creţu şi Vlad Bileţchi (captură foto)

Liderul Asociaţiei Onoare Demnitate şi Patrie (ODIP), Vlad Bileţchi şi preşedintele Tineretului Liberal Ciocana, Ilie Creţu, au fost reţinuţi miercuri seara de către câţiva poliţişti care au refuzat să se legitimeze şi să le comunice celor doi tineri care era statul lor juridic. Cu toate că nu au fost învinuiţi de nimic, Bileţchi şi Creţu s-au aflat la secţia de poliţie aproximativ trei ore. Potrivit liderului ODIP, reţinerea a fost ilegală pentru că de fapt un grup de socialişti care colectau semnături pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă, în apropiere s-au apropiat de cortul lor şi au început să îi agreseze verbal şi fizic.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul ODIP a menţionat că organizaţia pe care o conduce a desfăşurat marţi, 17 mai, în centrul capitalei, în apropierea primăriei Chişinău, o acţiune de informare a populaţiei despre valorile tradiţionale româneşti şi unirea Republicii Moldova cu România, fapt ce ar fi deranjat o mare parte a etnicilor ruşi. Pe parcursul desfăşurării activităţii de informare tinerii unionişti au fost „agresaţi de nenumărate ori, bruscaţi, ameninţaţi cu răfuială fizică, somaţi de către persoane necunoscute”, să-şi stopeze acţiunile. „Problema cea mai mare a fost atunci când a ajuns poliţia la faţa locului, care nu s-a legitimat, a ascultat poziţia unei singure părţi, şi fără nicio bază legală, ne-a reţinut”, a declarat Bileţchi, conform IPN.

Totodată, Bileţchi a ţinut să sublinieze faptul că una dintre persoanele care a chemat poliţia ar fi dat indicaţii poliţistului care a venit. În acelaşi timp, liderul Tineretului Liberal, Ilie Creţu a mărturisit că mai multe persoane care s-au prezentat ca fiind reprezentanţi ai PSRM, erau nemulţumiţi că acesta purta în piept o insignă cu tricolorul, ulterior Creţu fiind bănuit de către poliţişti „de o tentativă de a deteriora listele cu semnături, colectate pentru demiterea primarului general Dorin Chirtoacă”, precizând că nu i-ar fi fost prezentată nici o probă în acest sens.

Potrivit libertv.md, preşedintele ODIP nu este agresat verbal şi fizic pentru prim dată. Anterior deputatul socialist, Vladimir Odnostalco a încercat să-i smulgă insigna tricolor din piept, incidentul care a avut loc la data de 12 mai. „Am intrat într-un cort şi am vorbit cu ei (socialiştii - n.r.) respectuos, iar el s-a aruncat la mine, să-mi smulgă tricolorul din piept, spunându-mi „Vybrasi etu greazi" (aruncă acest noroi – n.r.), a punctat Bileţchi.

Amintim că socialiştii au fot nemulşumiţi de faptul că Tineretul Liberal a organizat un flashmob, în faţa Preşedinţiei Republicii Moldova, cu tema „Trădarea boierului Moruzi în 1812 şi a lui Igor Dodon în prezent”, în scopul comemorării celor 205 ani de la Raptul Basarabiei din 16 mai 1812, în urma semnării Pactului ruso-turc, dar şi pentru a-şi manifesta astfel indignarea faţă de prezenţa lui Igor Dodon la parada de la Moscova. În opinia lui Ilie Creţu, Igor Dodon ar fi un al doilea Moruzi, care doreşte să îşi trădeze neamul având în vedere că la 9 mai, când trebuia să fie comemoraţi eroii neamului, el s-a dus la ”duşmanii din Kremlin care ne-au despărţit ca naţiune de români”.