Poinsettia - planta dorită pentru sărbătorile de iarnă

Poinsettia sau Steaua Crăciunului, cunoscută şi sub numele de Crăciuniţă, încântă privirile în fiecare sezon de iarnă, prevestind venirea Sărbătorilor.
Poinsettia
Poinsettia (Pixabay.com)

Crăciuniţa este o plantă de iarnă delicată, decorativă superbă care contribuie la crearea unei atmosfere magice de sărbători, însă, de cele mai multe ori, din cauza unei îngrijiri necorespunzătoare, are o viaţă scurtă. De fapt, oricărei alte plante tradiţionale favorite de Crăciun - de la ciclamă, la azalee la Hippeastrum şi cactuşi - îi va fi mai uşor să crească.

Acest lucru se datorează faptului că Poinsettia este o plantă subtropicală din Mexic şi foarte sensibilă la curenţii de aer rece - cum ar fi în camere reci sau tarabele din piaţă în aer liber - ceea ce poate face ca frunzele lor să se înnegrească.

De asemenea, sunt sensibile la fluctuaţiile mari de temperatură atunci când sunt aduse din frig. Ele nu sunt în largul lor nici în camere calde, uscate, ce au încălzire cu centrală modernă, pentru că ar putea să le cadă frunzele. Este bine să fie aşezate într-un loc călduros, caracterizat printr-o temperatură de peste 15º C, însă nu mai mare de 25º C.

Poinsettia este, de fapt, un buchet format din frunze - de culoare roşie, roz, galben, alb, crem sau un amestec din 2 culori -dispuse sub formă de stea. Culoarea frunzelor este dată de reacţia plantei în timpul zilei. Acestea îşi schimbă culoarea la întuneric, iar în timpul zilei au nevoie de lumină din abundenţă pentru a căpăta o culoare intensă, aprinsă. De fapt, florile sunt foarte mici şi galbene, plasate în mijlocul acestui bucheţel de frunze colorate.

Poinsettia sau Steaua Crăciunului
Poinsettia sau Steaua Crăciunului (Pixabay.com)

Planta trebuie udată cu grijă, pentru că insuficienţa apei duce la ofilire, iar excesul duce la căderea frunzelor. De asemenea, să ţinem cont ca udarea să nu se facă cu apă dură sau cu apă prea rece.

Poinsettia nu trebuie confundată cu Crăciuniţa cactus sau Schlumbergera, care are flori în formă de clopoţei şi înfloreşte în perioada Crăciunului. Aceasta este originară din Brazilia, nu are frunze, ci are flori spectaculoase, într-o varietate mare de culori.

Crăciuniţa sau Schlumbergera
Crăciuniţa sau Schlumbergera (Pixabay.com)