PNL: Demiterea inspectorilor şcolari generali ne va costa cel puţin 250.000 de euro

Demiterea, pe nepusă masă, a 13 inspectori şcolari ar putea costa statul un sfert de milion de euro. În plus, denotă o iresponsabilitate crasă, miza fiind controlul politic al şcolilor, acuză deputatul PNL Marilen Pîrtea, care-i cere lui Pop să facă publice evaluările ce au stat la baza demiterilor.
Deputatul PNL Marilen Pîrtea
Deputatul PNL Marilen Pîrtea (Facebook)

Schimbarea intempestivă a 13 inspectori şcolari generali de către ministrul Educaţiei, explicată prin "raţiuni de management defectuos", are mai degrabă toate coordonatele unei mişcări de poli de putere, cu motivaţie politică, susţine deputatul PNL Marilen Pîrtea. Potrivit deputatului, acest "joc ministerial, cu puternic iz politic, îi va costa pe români cel puţin 250.000 de euro."

"În contextul în care cei demişi au anunţat că vor contesta decizia în justiţie, având toate premisele de a câştiga, ne putem aştepta ca aceştia să fie repuşi în funcţie, obligând statul a le plăti drepturile salariale de pe întreaga perioadă a procesului. În cazul unui proces care va dura aproximativ 12 luni, luând în calcul salariul unui inspector general, vorbim de 250.000 de euro doar salariile, fără a adăuga aici cheltuielile de judecată, sume deloc neglijabile. La modul în care au fost motivate demiterile, sunt toate şansele ca peste un an să fim nevoiţi a deconta din buzunarele noastre jocurile politice de la vârful Ministerului", declară deputatul, potrivit comunicatului remis de PNL Epoch Times.

Deputatul mai atrage atenţia că dincolo de raţiunile financiare, "avem de a face şi cu o iresponsabilitate crasă", având în vedere că schimbarea a fost anunţată chiar în timpul sesiunii de toamnă a Bacalaureatului.

"În pragul probelor scrise, inspectorii şcolari generali au aflat că trebuie să elibereze funcţiile în care se aflau prin concurs, ocupate absolut legitim. Nu este prima dată când de la centru se creează o stare de incertitudine şi bulversare în sistem. Amintesc doar declaraţiile alarmante din Minister cu privire la desfiinţarea liceelor fără promovaţi la Bacalaureat", susţine Pîrtea.

În opinia liberalului, toate indiciile duc la o schimbare care are simplul scop de a controla politic şcolile, miza fiind deservirea de către cei numiţi a intereselor PSD şi ALDE.

"Deşi pare greu de crezut, de multe ori, acestea ajung până la numirea unui secretar de şcoală!", acuză deputatul.

În concluzie, liberalul îi cere ministrului Educaţiei să facă publice evaluările care au stat la baza demiterilor, modul în care au fost realizate, cine le-a efectuat şi să ne asigure de plecarea urgentă din funcţie dacă instanţa le va da dreptate inspectorilor demişi.

Reamintim că şefii inspectoratelor şcolare din 13 judeţe - Caraş-Severin, Ialomiţa, Ilfov, Brăila, Buzău, Vrancea, Constanţa, Sibiu, Olt, Arad, Tulcea, Mehedinţi şi Călăraşi - au fost revocaţi din funcţie de ministrul Educaţiei, Liviu Pop.

Ordinele de revocare au fost trimise pe adresa inspectoratelor judeţene vineri seara, prin fax, şi urmează să intre în vigoare peste 15 zile, conform legii. O parte dintre inspectorii-şefi au reclamat însă nereguli, spunând că nu au avut loc anterior cercetări disciplinare care să justifice revocarea lor din funcţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne