PNL cere demisia şefei TVR: Politica pumnului în gură! Ziariştii incomozi, consideraţi capete de porci

"Cum sărbătoreşte PSD Ziua Mondială a libertăţii presei: considerând pe ziariştii incomozi capete de porci şi aplicând politica pumnului în gură!", a remarcat deputatul PNL Gigel Ştirbu, care cere demisia directorului general al TVR şi a directorului TVR 1.
Gigel-Sorinel Ştirbu
Gigel-Sorinel Ştirbu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

PNL solicită demisia directorului general al TVR, Doina Gradea, şi a directorului TVR 1, Eduard Dârvariu, ca urmare a înregistrărilor publicate de jurnalistul Dragoş Pătraru, a anunţat joi, în cadrul unui comunicat de presă, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, Gigel Ştirbu.

"Pe data de 3 mai se sărbătoreşte Ziua Mondială a libertăţii presei, un prilej să ne amintim de principiile fundamentale ale celei de-a patra puteri în stat. ONU a declarat această dată drept Ziua mondială a libertăţii presei pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: „Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat.” Dar tocmai în această zi, asistăm sideraţi la cum consideră reprezentantul cel mai de seamă din PSD ales în CA al TVR să respecte libertatea de exprimare", a declarat Gigel Ştirbu.

Potrivit liberalului, toată presa naţională vuieşte despre înregistrările audio postate recent, în care conducerea TVR îi insultă pe unii jurnalişti de la ştiri pentru că sunt critici cu puterea actuală.

"Concret, doamna Gradea, preşedinte-director general al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune este nervoasă pe o jurnalistă de la departamentul Ştiri al TVR pentru că a îndrăznit să îi pună de patru ori aceeaşi întrebare primarului Gabriela Firea ”în faţa tuturor”, şi o caracterizează având un ”cap de porc”. Întrebarea obraznică a reporterei TVR s-a referit la cheltuielile crescute ale municipalităţii legate de monumente şi statui, şi acesta reprezintă un motiv serios pentru care doamna Gradea consideră că ”merită tăiaţi” jurnaliştii de la ştiri. Sau, mai grav, merită “pumni în gură, pumni în gură“ şi să fie “pusă poliţia pe ei”. Mai mult, un cunoscut realizator, Dragoş Pătraru, aduce grave acuzaţii conducerii SRTV: încălcarea normelor şi valorilor etice în TVR, decizii editoriale împotriva interesului public, decizii financiare împotriva bugetului public", a precizat Gigel Ştirbu.

În acelaşi timp, deputatul PNL a arătat că directorul TVR 1, Eduard Dârvariu, pur şi simplu, îi înjură pe unii reporteri şi realizatori, pentru că el consideră că nu se conformează principiilor sale, de altfel, extrem de îndoielnice.

"În urma limbajului licenţios şi obscen folosit şi intimidarea angajaţilor TVR prin diverse ameninţări (că ”merită tăiaţi”, “pumni în gură“ şi să fie “pusă poliţia pe ei”) vă solicit public, atât dvs, doamnă Doina Gradea, cât şi Directorului TVR 1, Eduard Dârvariu, demisia din aceste funcţii. În situaţia în care nu înţelegeţi să daţi curs solicitării mele, vă informez pe această cale, că în calitate de Preşedinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, vă invit să veniţi la audieri în cursul săptămânii viitoare, pentru a vă exprima în mod public răspunsurile la acuzaţiile grave care vi se aduc în vizavi de atitudinea dvs nerespectuoasă faţă de angajaţii TVR", a punctat Gigel Ştirbu.

Şeful Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă a subliniat că, dacă se dovedeşte că libertatea de exprimare în TVR este călcată în picioare, PNL consideră drept inadmisibil acest abuz şi va acţiona prin toate pârghiile legale de care dispune pentru a sancţiona acest lucru.

"Membrii PNL desemnaţi în Consiliul de Administraţie al TVR vor lua atitudine pentru ca astfel de exprimări defectuoase la adresa jurnaliştilor imparţiali să nu se mai întâmple. TVR ar trebui să fie un exemplu de televiziune în care libertatea de exprimare să existe fără echivoc. Este datoria TVR pentru ca cetăţenii români să fie corect informaţi, pentru că este o instituţie finanţată din bugetul României", a conchis Gigel Ştirbu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne