PNL bate la poarta lui Ciorbea: Trebuie să atace ordonanţa care a inflamat mediul de afaceri

Avocatul Poporului trebuie să atace la CCR ordonanţa care prevede taxarea suplimentară a contribuţiilor suportate de firme pentru angajaţii cu contracte de muncă part-time, a solicitat PNL.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Eugen Horoiu/Epoch Times)

PNL a luat decizia de a sesiza Avocatul Poporului cu privire la ordonanţa simplă prin care Guvernul Tudose a impus pentru contractele part-time acelaşi nivel al CAS şi CASS ca pentru salariul minim pe economie, a anunţat luni, în urma Biroului Executiv, preşedintele PNL Ludovic Orban.

"În cadrul Biroului Executiv al PNL a luat decizia de a sesiza Avocatul Poporului pentru a ataca la CCR ordonanţa privind contribuţiile pentru fondul de pensii şi pentru fondul de sănătate. Ordonanţa încalcă Constituţia în mai multe puncte. Considerăm că nu pot fi adoptate prin ordonanţă simplă modificări ale unor legi organice - Codul Fiscal fiind lege organică, iar actul normativ prin care a fost modificat fiind o ordonanţă simplă.

De asemenea, este încălcat Codul Fiscal, care prevede la articolul 4 că o modificare a taxelor, impozitelor şi contribuţiilor nu poate fi făcută aşa cum au făcut ei, de azi pe mâine. Ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie şi să fie în vigoare timp de un an de zile. Aşa prevede Codul Fiscal pe care ei l-au modificat, fără să modifice în schimb acest articol din Codul Fiscal", a declarat Orban, citat de Agerpres.

Mai mult, PNL consideră că ordonanţa respectivă a încălcă articolul 56 din Constituţia României - contribuţiile trebuie să fie echitabile.

"Noi considerăm că este o mare inechitate să se plătească contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări de sănătate la acelaşi nivel pentru angajaţii care lucrează un timp de lucru diferit - de exemplu opt ore, faţă de unul care lucrează două ore. Nu a existat niciun fel de dezbatere publică, niciuna dintre prevederile legii privind transparenţa nu a fost respectată în adoptarea acestei ordonanţe simple", a mai precizat Orban.

În acest context, conducerea PNL a împuternicit o echipă de specialişti din cadrul partidului, în frunte cu deputatul Ioan Cupşa, care, în termen de 48 de ore, să finalizeze sesizarea către Avocatul Poporului. Documentul ar urma să fie transmis cel mai probabil în cursul zilei de miercuri.