Pleşu: Andronescu crede că a schimba trei guverne într-un an nu dă o imagine proastă ţării, în schimb o dă apariţia protestatarilor

Protestele de stradă nu pot salva România, ele arată doar că ţara poate fi salvată de vreme ce există oameni capabili să se angajeze atât de direct într-o luptă civilă, a opinat fostul ministru Andrei Pleşu.
Andrei Pleşu (Florin Chiriă)
Andrei Pricopie
28.01.2018

O mare cantitate de români nu se resemnează şi înţeleg să se manifeste şi ies în stradă, iar acesta este un simptom de sănătate civică, de sănătate socială, a remarcat "cu mare simpatie", într-o emisiune Digi24, scriitorul Andrei Pleşu, care susţine că s-a creat deja o categorie de oameni în ţară, mulţi dintre ei tineri, care nu sunt dispuşi să accepte situaţia din prezent.

"Ce e rău e că proteste de anvergura asta şi în general protestul de stradă are efecte într-un stat democratic, adică când statul e democratic cu adevărat, când guvernanţii sunt atenţi şi preocupaţi de interesul şi problemele cetăţenilor, reacţionează în faţa (..) a 75.000 de oameni. Nu poţi să te comporţi ca şi cum astea sunt nişte ornamente de stradă, sau nişte simple provocări, hărţuieli făcute de forţe ostile ţării, cum spunea de curând unul dintre reprezentanţii guvernării. Mereu sunt forţe ostile, dar poate că sunt şi prin Guvern unele forţe ostile poporului care e în stradă, pentru că chestia că poporul a votat în majoritate cu Guvernul de acum este un exces statistic, poporul care a votat e de ordinul a vreo 3 milioane, iar ceilalţi 15 care sunt votanţi fie au tăcut, fie au votat altceva", a declarat Andrei Pleşu.

Întrebat dacă protestele pot salva România, fostul ministru al Culturii a negat.

"Nu pot salva România din păcate. Ele arată doar că România poate fi salvată de vreme ce există oameni capabili să se angajeze atât de direct într-o luptă civilă. Dar, câtă vreme guvernarea e de tipul de care vorbeam, indiferentă, suverană, sigură pe dreptatea ei, problema acestei guvernări e că se crede infailibilă. Eu n-am văzut oameni care să spună o dată, într-unul sau altul dintre ministere: domnule, am greşit. Nu există asta. Greşeala e la alţii tot timpul. În cel mai bun caz se admite că au fost unele greşeli de comunicare. Păi comunicarea este o virtute esenţială a guvernării, dacă e vorba de transparenţă, de dialog social şi aşa mai departe. Dacă nu eşti în stare să comunici... dar în afară de această problemă, pe care o recunosc aşa cu jumătate de gură, sunt în regulă", a precizat Andrei Pleşu.

În acelaşi timp, scriitorul le-a mulţumit manifestanţilor şi a ironizat-o pe senatoarea PSD Ecaterina Andronescu, care pretindea că protestele au afectat imaginea României în afară.

"Le mulţumesc că dovedesc acest tip de reactivitate, că nu se lasă intimidaţi de tot felul de acuzaţii inadmisibile, manipulări, plăţi pe sub mânecă, duşmănie faţă de ţară. Ecaterina Andronescu crede că a schimba trei guverne într-un an nu dă o imagine proastă a României, în schimb o dă apariţia în stradă a unor protestatari. Ea cred că a fost angajată ca bonă la PSD. E cineva care mereu apare şi spune: Bebeluşii mei, lăsaţi-i în pace!", a afirmat Andrei Pleşu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor