Platforma DA: Participarea la parlamentare în bloc comun nu mai poate fi bazată pe sondaje

După ce la prezidenţiale Platforma DA a trebuit să cedeze în favoarea candidatului PAS, datorită rezultatelor unor sondaje, pentru parlamentarele din 2018 nu se mai acceptă o astfel de formulă din partea Platformei DA.
Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr
Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr (The Epoch Times România)

Fideli ideii de consolidare a societăţii moldoveneşti şi de conjugare a eforturilor tuturor forţelor democratice şi antioligarhice, membrii Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr precizează într-un comunicat de presă că îndemnul dânşilor la unitate adresat tuturor forţelor politice emergente necesită o abordare responsabilă şi reciproc respectuoasă din partea tuturor potenţialilor parteneri.

Totodată, Platforma DA a specificat că fracţiunile politice care intenţionează să-şi unească forţele înainte de parlamentare ar trebui în primul rând să dea dovadă de o atitudine de respect aparte faţă de cetăţenii Republicii Moldova, sătui de declaraţii şi comunicate politice despre sondaje, despre mecanisme şi algoritme de partajare, neurmate de fapte concrete, palpabile”.

„Ne preocupă repunerea ţării pe făgaşul normalităţii, a modernizării acesteia conform celor mai înalte standarde economice europene, a edificării statului de drept, menite să asigure tuturor cetăţenilor Republicii Moldova un nivel de trai decent şi realizarea efectivă a drepturilor şi libertăţilor de ordin social-economic şi politic.

Oferta noastră către PAS, datează cu 11 octombrie 2016. A fost reiterată în câteva rânduri pe parcursul anului ce s-a scurs de atunci, fiind orientată spre eficientizarea eforturilor comune, maximizarea rezultatelor în alegeri, realizate prin unitatea, reciprocitatea şi paritatea celor două partide”, se arată în comunicatul PPDA.

Amintim că la alegerile prezidenţiale din anul trecu, liderul Platformei DA, Andrei Năstase a cedat în favoarea preşedintei PAS, Maia Sandu, datorită rezultatelor unor sondaje care o puneau la acel moment pe Maia Sandu în faţă. Astfel că, de această dată Platforma DA refuză să mai meargă pe formula sondajelor.

„Decizia cu privire la modul de participare sau neparticipare la următoarele alegeri parlamentare nu mai poate fi bazată pe sondaje, amânată aidoma celei cu privire la participarea cu un candidat comun în prezidenţialele din 2016 şi trebuie să fie parte a unui efort şi agendă comune de lungă durată, nu ocazională, cuprinzând următoarele cicluri parlamentar, local şi prezidenţial”, a conchis liderul PPDA, Andrei Năstase.