Planul lui Iordache, respins de Comisia de regulament. Nicolicea: "Evident că situaţia se va tranşa în plen"

Propunerea pesedistului Florin Iordache de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, considerată de Opoziţie drept "cea mai puternică lovitură dată democraţiei româneşti, care anulează practic orice dezbatere reală şi de substanţă pe proiectele legislative", a picat la Comisia de regulament.
Florin Iordache
Florin Iordache (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Propunerea artizanului OUG 13, Florin Iordache, de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, asumată de către colegul său din PSD Eugen Nicolicea, a fost respinsă luni de Comisia de regulament a forului.

S-au înregistrat două voturi "pentru", patru "împotrivă" şi o abţinere.

Planul lui Iordache

După ce miercurea trecută au stat până în creierii nopţii în Parlament să adopte amendamente la una dintre legile Justiţiei, împiedicaţi fiind de USR - care a recurs la prevederile regulamentare de a susţine amendamentele în plen - reprezentanţii puterii au găsit o soluţie să rezolve problema. Mai exact, s-au gândit să modifice regulamentul Camerei Deputaţilor pentru a se putea vota amendamentele în bloc.

Florin Iordache, împreună cu Tudor Ciuhodaru (PSD) şi Marian Cucşa (ALDE) au propus ca, după epuizarea timpului alocat dezbaterilor, amendamentele admise se supun votului la pachet, iar cele respinse doar în unele cazuri. Iniţiativa lor a fost asumată de pesedistul Eugen Nicolicea şi udemeristul Marton Arpad, membri în Comisia de regulament.

Ajunsă la comisie, propunerea a căpătat forma unui amendament ceva mai amplu, iar Marton Arpad a decis să facă un pas în spate şi să nu îşi mai asume calitatea de iniţiator.

Nicolicea, în acţiune

Deşi a fost respins, Eugen Nicolicea a ţinut să sublinieze că raportul Comisiei de regulament este consultativ şi va fi supus votului plenului Camerei Deputaţilor.

"Deşi în deciziile Curţii şi în Regulament se precizează că trebuie asigurată ponderea în comisie, într-o comisie în care fiecare grup, indiferent cât de mare este, are doar un reprezentant, ponderea nu poate fi asigurată decât printr-un vot ponderat. Acest lucru s-a mai întâmplat şi s-a mai aplicat, cred că există şi într-un Regulament de acum 3 mandate, când eram tot preşedintele Comisiei de regulament. (...) Pentru a nu bloca lucrările comisiei, am acceptat să fie unu la unu, adică votul unui partid cu 5% să fie identic cu votul unui partid cu 50%. Da (a fost respins - n.r.), dar evident că această situaţie se tranşează de către plen. Raportul comisiei este facultativ. Dar astăzi s-a ajuns ca minoritatea să fie 6 la 2.

Spre exemplu votul liderilor este un vot ponderat pentru că şi acolo ai un singur lider. Dacă votează PSD-ul care are 48% şi mai votează ALDE care are 5% au adoptat, pentru ca împreună fac 53%. În art. 42 (din Regulament) se spune - componenţa comisiilor se realizează în conformitate cu ponderea fiecărui grup parlamentar. Există două variante - fie ca la celelalte comisii să ai mai mulţi membri, fie se realizează ponderea ca la comitetul liderilor de grup acolo unde ai un singur membru acela să voteze cu ponderea grupului", a declarat Nicolicea, citat de Agerpres.

Opoziţia, revoltată

Parlamentarii PNL, USR şi PMP din comisie au acuzat "politica pumnului în gură practicată de PSD, "o bătaie de joc faţă de democraţie".

"Ceea ce încearcă în momentul de faţă PSD este să ducă mai departe politica pumnului în gură pe care o aplică deja de câteva şedinţe în plenul Camerei Deputaţilor. Modificarea aceasta de Regulament pe care o propune PSD este pentru a limita dezbaterea amendamentelor în plenul Camerei, pentru a nu mai întâmpina probabil dificultăţi, cu ghilimele, din categoria celor pe care le-au întâmpinat în ultimele zile. Prin urmare, astăzi am avut surpriza de a vedea că până şi cumva oamenii care i-au susţinut în astfel de situaţii - este vorba despre cei de la UDMR - au votat împotriva unui amendament pe care mai întâi l-a propus colaborarea dintre Eugen Nicolicea şi Marton Arpad, după care Marton Arpad s-a retras din postura de autor al amendamentului, a rămas dl Eugen Nicolicea", a declarat deputatul PMP Robert Turcescu.

Parlamentarul a remarcat că, până acum, nu s-a vorbit niciodată de vot ponderat în votul care a avut loc în şedinţa de Regulament.

"E adevărat că, înainte de a intra în şedinţa Comisiei de Regulament, mi-a şoptit cineva că domnul Nicolicea, ştiind că nu va mai beneficia de sprijinul lui Marton Arpad, intenţiona să vină cu această inovaţie a votului ponderat. A modifica acest Regulament, care este în vigoare din 1994, după cheful domnului Nicolicea sau după circumstanţele pe care le întâmpină PSD-ul în şedinţele de plen înseamnă practic a arunca în aer şi proceduri parlamentare şi felul în care funcţionează Parlamentul. El nu se poate modifica pentru că celor de la PSD-ALDE nu le convine la un moment dat că au parte, în sfârşit, şi de o opoziţie foarte vocală în Parlament", a precizat Turcescu.

La rândul său, deputatul PNL Gabriel Andronache a punctat că, deocamdată, este vorba doar de "un succes de etapă".

"Concluzia este simplă: majoritatea grupurilor parlamentare nu a fost de acord cu această modificare pentru o chestiune simplă — după ce au eliminat prin impunerea unui timp de dezbatere dezbaterea unor amendamente, acum vor să ia opoziţiei şi dreptul de a vota amendamentele pe care le-a propus. Deocamdată am obţinut un succes de etapă, urmează la plen, unde în mod evident majoritatea parlamentară o să încerce întoarcerea acestui raport de respingere. Ne vom bate pe procedură şi la plen", a arătat Andronache.

În acelaşi timp, deputata PNL Adriana Săftoiu a susţinut că această comisie a încălcat de fapt Regulamentul.

"Această şedinţă a fost anunţată la ora 12,15 pentru ora 13,00, în condiţiile în care Regulamentul spune că o comisie este convocată cu cel puţin 24 de ore înainte, plus ordinea de zi. Deci noi oricum am creat nişte precedente foarte periculoase în această comisie şi acum e evident, suntem în faţa unei forţări de schimbare a Regulamentului doar pentru a evita ce s-a întâmplat miercurea trecută, când opoziţia a cerut să fie discutat fiecare amendament", a afirmat Adriana Săftoiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne