Plantele pot detecta prezenţa minelor


Plantele pot detecta prezenţa minelor
Plantele pot detecta prezenţa minelor (OLIVIER MORIN / AFP / Getty Images)

Un studiu botanic efectuat de Universitatea din Virginia (SUA) conectează unele boli ale plantelor cu prezenţa explozivilor în pământ.

Ce au de-a face plantele cu minele, dealtfel împrăştiate în toate teatrele de război de pe planetă? La prima vedere, foarte puţin.

Dar, dacă se urmăreşte activitatea desfăşurată de către botanistul Donald R. Young lider al Coastal Plant Ecology Lab de la Universitatea din Virginia, se pare că lucrurile sunt strâns legate.

Începută în urmă cu mai mulţi ani - fiind sponsorizată de către armatei americane - cercetarea a pornit de la studiul daunelor pe care plantele le suferă datorită toxicităţii solului pe care cresc.

Ideea era de a pune în relaţie anumite tipuri de suferinţă a plantelor - ofilire, pete, etc - cu prezenţa compuşilor conţinuţi în exploziv şi care sunt eliberaţi lent în sol de-a lungul timpului. În special, se căutau reacţiile concrete la prezenţa de TNT (Trinitrotoluen) şi RDX (cunoscut sub numele de T4), două substanţe explozive foarte răspândite.

Astfel s-a descoperit că unele specii de plante indică diferite grade de sensibilitate: dacă unele buruieni nu sunt afectate deloc de prezenţa poluanţilor legaţi de explozivi, altele răspund la o astfel de poluare ca şi cum ar fi un erbicid adevărat.

În cazul în care TNT şi RDX dăunează doar unor specii de plante în cadrul unui ecosistem, în zonele minate dar acoperite cu vegetaţie, ar trebui să fie posibil să se detecteze prezenţa minelor cu instrumente montate pe avioane, sau chiar pe sateliţi.

Dispozitivele explozive, în special cele anti-personal, fac mii de victime în fiecare an, chiar şi în zonele care nu mai sunt direct implicate în acte de război. Minele rămân ascunse în pământ zeci de ani, ccele mai multe victime ale acestora fiind copii şi ţăranii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură