Pîslaru, despre "mitul" asistaţilor sociali: "Opriţi-vă cu chestiile astea! Trebuie să avem un pic de empatie"

Trebuie să avem un pic de empatie pentru oamenii din România despre care noi credem că nu vor să muncească, a transmis fostul ministru tehnocrat al Muncii, Dragoş Pîslaru.
Dragoş Pîslaru
Dragoş Pîslaru (Mihuţ Savu)

Dacă oamenii nu vin să muncească, nu înseamnă neapărat că sunt leneşi şi nu îşi doresc asta, ci poate că au alt gen de probleme, a atras atenţia, în cadrul unei dezbateri, fostul ministru Dragoş Pîslaru, citat de pressalert.ro.

„Avem nevoie de a prioritiza capitalul uman din această ţară şi aici avem de-a face cu nişte mituri. Se spune că toţi cei care nu vor să muncească sunt leneşi. Dar să vedem câţi sunt acei oameni cu VMG (venitul minim garantat - n.r.), care primesc acea alocaţie, deşi nu lucrează – sunt 250.000 de oameni. Ăştia sunt toţi vmg-iştii din ţară. E un mit clasic al antreprenorului român: ăia nu vor să muncească că sunt pe VMG, pentru ca statul are o politică de asistenţă socială, lumea nu vrea să muncească. Trebuie să avem un pic de empatie pentru oamenii din România despre care noi credem că nu vor să muncească. Opriţi-vă cu chestiile astea.

Dacă într-adevăr ne pasă că o treime din populaţie ar putea să muncească, ar trebui să fim sensibili ca şi comunitate la problemele lor. În România, 30% din gospodării nu au baie sau toaletă. Ar trebui să văd care sunt problemele acestor oameni: cum ajung ei la serviciu, ce probleme de diverse tipuri au, mai ales de posibilitatea de a munci după un program fix. De asemenea, o treime din cei 775.000 de oameni cu dizabilităţi din România este gata să muncească şi cărora nu le creăm condiţiile necesare”, a declarat Pîslaru.

Fostul ministru a opinat că există două soluţii pentru a rezolva problema lipsei forţei de muncă în România.

„Dacă oamenii nu vin să lucreze, s-ar putea să fie undeva la mijloc problema şi că nu este doar problema lor că nu vor să muncească. Deci, pe termen scurt trebuie să ştim care sunt aceste probleme, pe termen mediu – trebuie să avem o politică generală de a atrage talentul şi de coeziune socială”, a precizat Pîslaru.

Reamintim că potrivit unui raport al BNR, făcut public în această lună, aproximativ patru milioane de români cu vârste între 15 şi 64 de ani nu au, nu caută un loc de muncă şi nici nu desfăşoară o activitate pe cont propriu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne