Phenianul invită media internaţională la închiderea unui poligon pentru teste nucleare

Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)

Ministerul nord-coreean de Externe a anunţat sâmbătă că regimul comunist va organiza o ceremonie în perioada 23-25 mai pentru a închide permanent poligonul de teste nucleare Punggye-ri, adăugând că jurnalişti din cinci ţări, inclusiv SUA, au fost invitaţi la eveniment.

Anunţul a fost publicat pe website-ului KCNA (agenţia nord-coreeană de stat) şi pare să fie un gest de bună credinţă adresat comunităţii internaţionale, care a făcut presiuni ani de zile asupra Coreei de Nord ca să pună capăt programului ilegal de arme nucleare. Ceremonia va avea loc cu mai puţin de o lună înaintea unui summit planificat pentru 12 iunie între dictatorul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump.

Comunicatul de presă al Ministerului de Externe nu a specificat expres Punggye-ri, precizând doar că este vorba de “poligonul nordic de teste nucleare al Republicii Populare Democrate Coreene”. Nu există totuşi nicio dovadă că Phenianul deţine alte poligoane de teste nucleare, active sau aflate în altă stare.

“O ceremonie pe tema demolării poligonului de teste nucleare este programată între 23 şi 25 mai, în funcţie de condiţiile meteo. Demolarea poligonului va avea loc în următoarea ordine: provocarea prăbuşirii, printr-o explozie, a tuturor tunelurilor poligonului; blocarea completă a intrărilor; înlăturarea tuturor centrelor de observare, a institutelor de cercetare şi a structurilor de pază din poligon”, a anunţat KCNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe