Phenianul înlocuieşte lideri militari de rang înalt înaintea summitului cu Trump

Regimul nord-coreean a înlocuit lideri militari importanţi - care au o putere politică considerabilă - înaintea întâlnirii care ar urma să aibă loc între Kim Jong-un şi Donald Trump în 12 iunie.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un participă la o expoziţie în Coreea de Nord.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un participă la o expoziţie în Coreea de Nord. (STR/AFP via Getty Images)

Coreea de Sud a afirmat că monitorizează situaţia din Nord pe fondul rapoartelor potrivit cărora dictatorul Kim Jong-un a făcut schimbări la vârful armatei nord-coreene, şi anume ar fi înlocuit trei lideri cu cel mai înalt rang înaintea summitului istoric cu liderul american Donald Trump.

Rapoartele susţin că remanierea ar putea urmări eliminarea posibilei rezistenţe faţă de noile interacţiuni mai paşnice între regimul lui Kim şi comunitatea internaţională, inclusiv cu SUA, potrivit Deutsche Welle.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un urmează să se întâlnească cu Trump în Singapore în 12 iunie, iar arsenalul nuclear al Phenianului şi denuclearizarea Peninsulei Coreene vor fi principalele subiecte pe agenda discuţiilor.

Agenţia sud-coreenă de ştiri Yonhap a citat surse din sectorul de informaţii afirmând că Ri Myong-su, şeful Statului Major al armatei nord-coreene, a fost înlocuit cu adjunctul său Ri Yong-gil.

Ministrul nord-coreean al Apărării, Pak Yong-sik, a fost aparent înlocuit cu No Kwang-chol, anterior prim-viceministru.

Luna trecută, mass media de stat nord-coreeană a dezvăluit că generalul Kim Su-gil l-a înlocuit pe Kim Jong-gak în funcţia de director al Biroului Politic General al Armatei Poporului Coreean.

“În cazul în care Kim Jong-un ar urmări să facă pace cu SUA şi Coreea de Sud şi să renunţe la cel puţin o parte a programului nuclear, atunci va trebui să pună influenţa Armatei Poporului într-o cutie şi să o menţină acolo”, a declarat pentru Reuters Ken Gause, director al Internaţional Affairs Group, care aparţine organizaţiei non-guvernamentale de cercetare CNA.

“Remanierea a adus în faţă ofiţerii care ar putea face acest lucru. Ei sunt loiali lui Kim Jong-un şi nimănui altcuia”, a adăugat Gause.

Trump a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că summitul dintre ţara sa şi Coreea de Nord va avea loc în 12 iunie, după ce recent anunţase pe neaşteptate că întâlnirea nu se va mai ţine. De asemenea, anunţul de vineri a fost făcut după ce Kim Yong-chol, fost şef al spionajului nord-coreean, i-a înmânat lui Trump o scrisoare personală trimisă de Kim Jong-un.

După întâlnirea cu oficialul nord-coreean în Biroul Oval al Casei Albe, Trump a afirmat că ar fi o greşeală să nu se meargă mai departe cu summitul din Singapore, numind discuţia cu Chol drept „un început bun”.

Trump a precizat că el consideră că omologul său nord-coreean doreşte denuclearizarea şi că o relaţie între Coreea de Nord şi SUA va începe în 12 iunie. „Cred că [summitul] va fi foarte reuşit, un proces reuşit în cele din urmă”, a afirmat liderul american.

Şeful de la Casa Albă a mai susţinut că SUA are sute de noi sancţiuni pregătite pentru a fi impuse Coreei de Nord, adăugând că acestea vor fi amânate cât timp discuţiile pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene vor continua.

Mass media sud-coreeană a declarat că Kim Yong-chol s-a oprit luni în Beijing după vizita sa istorică la Casa Albă.

De asemenea, unii analişti susţin că toţi cei trei noi oficiali militari de rang înalt au o oarecare experienţă în relaţiile externe, un factor important, întrucât Kim Jong-un se pregăteşte să se întâlnească cu lideri din SUA, China, Rusia şi Siria.

Între timp, mass media nord-coreeană de stat a afirmat duminică faptul că preşedintele sirian Bashar al-Assad ar putea vizita Phenianul în viitorul apropiat.