Phenianul îl atacă pe vicepreşedintele american Pence. Consideră comentariile acestuia “ignorante şi stupide”

Coreea de Nord a criticat avertismentul lansat de vicepreşedintele american Mike Pence că statul comunist ar putea ajunge precum Libia dacă nu încheie un acord cu SUA, ameninţând din nou cu posibila anulare a summitului planificat între Kim şi Trump.
Vicepreşedintele american Mike Pence.
Vicepreşedintele american Mike Pence. (Getty Images)

Într-o declaraţie publicată de agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA, adjunctul ministrului de Externe, Choe Son-hui, a afirmat că nu îşi poată stăpâni surpriza “faţă de remarcile ignorante şi stupide care au ieşit din gura vicepreşedintelui american”, potrivit Deutsche Welle.

Într-un interviu acordat luni reţelei de televiziune americane Fox News, Pence a declarat că liderul nord-coreean Kim Jong-un ar face o “greşeală mare” dacă va încerca să se joace cu SUA înaintea summitului planificat cu preşedintele american Donald Trump, care ar trebui să aibă loc în 12 iunie în Singapore.

Pence a avertizat că Phenianul ar putea ajunge precum Libia dacă dictatorul Kim Jong-un va refuza să încheie un acord privind denuclearizarea. Fostul lider libian Moammer Gaddafi a fost ucis în timpul unei revolte în 2011, la câţiva ani după ce a fost de acord să renunţe la programul de arme nucleare al ţării sale.

“Nu vom cerşi un dialog cu SUA şi nici nu ne vom chinui să îi convingem, dacă ei nu doresc să discute cu noi. Dacă americanii se vor întâlni cu noi într-o cameră de discuţii său într-un duel nuclear depinde în întregime de decizia şi comportamentul Statelor Unite”, a afirmat Choe.

Săptămâna trecută, Coreea de Nord a declarat că ar putea renunţa la summitul cu Trump dacă discuţiile privind denuclearizarea se vor dovedi a fi “unilaterale”.

În ciuda ameninţării Phenianului de a anula summitul, Casa Albă încă speră că întâlnirea va avea loc conform planului şi a afirmat că depune eforturi în acest sens. Trump s-a întâlnit marţi, la Washington, cu omologul său sud-coreean Moon Jae-in pentru consultaţii, şi a recunoscut de asemenea că discuţiile cu dictatorul nord-coreean ar putea fi amânate.