Phenianul a furat criptomonede în valoare de milioane de dolari, acuză Coreea de Sud

Bitcoin
Bitcoin (Thomas Trutschel / Getty Images)

Oficiali sud-coreeni au avertizat luni că Phenianul a reuşit să fure cantităţi mari de monede digitale din Coreea de Sud prin hackuirea burselor de criptomonede, a precizat Reuters.

Kim Byung-kee, membru al Comisiei de informaţii din Parlamentului sud-coreean, a afirmat că regimul din Phenian a furat criptomonede în valoare de câteva milioane de dolari în decursul anului trecut.

“Coreea de Nord a trimis emailuri [virusate] care puteau hăckui burse de criptomonede şi informaţii private ale clienţilor acestora, şi au furat (criptomonede) în valoare de miliarde de won”, a afirmat Kim. Won-ul este moneda sud-coreeană.

Kim nu a furnizat detalii suplimentare privind suma reală a criptomonedelor furate, privind bursele vizate şi compromise, sau dacă victimele acţiunilor de hacking au fost alertate în ceea ce priveşte această situaţie sau cu privire la implicarea Coreei de Nord.

Oficialul a mai precizat că agenţiile sud-coreene de informaţii operează pe baza presupunerii că Phenianul încearcă în mod continuu să treacă de sistemele de protecţie ale burselor de criptomonede pentru a fura valoroasele monede digitale.

Aceste avertismente ale lui Kim nu reprezintă prima recunoaştere a încercărilor Coreei de Nord de a interfera cu operaţiunile burselor sud-coreene. La sfârşitul anului trecut, investigatorii sud-coreeni au început să analizeze implicarea nord-coreenilor în atacuri cibernetice care au vizat bursa de criptomonede Youbit, cu sediul în Seul. Atacurile aparent au fost lansate începând cu aprilie 2017.

Coreea de Nord a manifestat un interes tot mai mare pentru criptomonede în cursul anului trecut, probabil ca urmare a unor factori precum creşterea rapidă a valorii multora dintre aceste monede digitale, sau noile sancţiuni economice care îngreunează eforturile regimului comunist izolat de a obţine venituri.

La începutul acestui an, s-a raportat că hackeri nord-coreeni au lansat mai multe campanii care urmăresc să compromită calculatoare şi să le folosească pentru activităţi de minerit de criptomonede.

Campania, condusă de un grup de hackeri nord-coreeni cunoscut sub numele de Andariel, aparent a preluat controlul în vara anului trecut asupra unui server care aparţine unei companii sud-coreene şi l-a folosit pentru a desfăşura activităţi de minerit de Monero, o criptomoneda populară care se laudă că dispune de măsuri de protecţie care fac aproape imposibilă depistarea originilor tranzacţiilor.

Cercetători în domeniul securităţii au descoperit de asemenea un cod virusat care forţează un calculator infectat să lanseze operaţiuni de minerit după criptomonede. Atacul a fost legat direct de Coreea de Nord, în condiţiile în care codul pentru minerit conţinea un link direct către Universitatea Kim Il-sung – un colegiu din capitala nord-coreeană.

Coreea de Nord a fost, de asemenea, indicată ca cel mai probabil vinovat pentru atacul wannacry cu un virus de tip ransomware, care a afectat peste un milion de calculatoare în întreaga lume în 2017. Hackerii cereau o anumită sumă de bani în bitcoin pentru a debloca fişiere pe care ransomware-ul le-a criptat şi le-a făcut inaccesibile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe