Petru Bogatu: Între jurnaliştii Şutov din Ucraina şi Zeynalova din Rusia nu poate fi pus semnul egalităţii

Organizaţiile de presă din RM nu ar trebui să ia apărarea pretinsei ziariste de la NTV Rusia, Zeynalova, deoarece televiziunea în cauză este o divizie în războiul informaţional al lui Putin, afirmă analistul.
Petru Bogatu, jurnalist şi analist politic de la Chişinău
Petru Bogatu, jurnalist şi analist politic de la Chişinău (facebook.com/Vasile Botnaru)

Analistul politic Petru Bogatu susţine că autorităţile moldovene care nu i-au permis jurnalistului Roman Şutov să intre în ţară ar trebui să-şi corecteze imediat greşeala şi să-i prezinte scuzele de rigoare. Deşi în aceeaşi zi în R. Moldova nu a fost admisă nici ziarista din Rusia Irada Zeynalova, analistul consideră că între cei doi nu poate fi pus semnul egalităţii.

„Când am auzit cu coada urechii, înainte de a citi ştirea, că lui Roman Şutov, unul dintre cercetătorii ucraineni de marcă ai războaielor informaţionale, nu i s-a permis să vină în Republica Moldova, am crezut că e o glumă stupidă. Încă sper că e o eroare la mijloc care să fie corectată grabnic şi cu scuzele de rigoare. Dacă nu, carul cu proşti s-a răsturnat nu la Caracal, ci la Chişinău”, comentează analistul.

În opinia lui Petru Bogatu, cu Irada Zeynalova de la NTV, ar fi altă poveste. Nu se poate pune semnul egalităţii între Şutov şi Zeynalova. E penibil să fie băgaţi în aceeaşi oală şi jurnaliştii, şi experţii, şi aghitprop-ul lui Putin sau Kim, ca să îndemnăm, aidoma lui Mao, „lăsaţi 100 de flori să înflorească”. Propagandiştii Kremlinului sunt supuşi sancţiunilor occidentale deopotrivă cu oligarhii Kremlinului.

„Este ea jurnalistă, după cum afirmă organizaţiile de media de la Chişinău care îi iau apărarea? Mă îndoiesc”, a ţinut să sublinieze analistul precizând că în Federaţia Rusă nu există presă liberă, iar NTV e o divizie rusească în războiul informaţional purtat de Putin.

De menţionat că expulzarea rusoaicei a fost aspru criticată de preşedintele Igor Dodon, care a anunţat că o va invita personal să-i ia un interviu. Acesta a mai declarat presei ruseşti că asemenea practici ale autorităţilor moldovene ar pune piedici în calea refacerii relaţiilor cu „partenerul strategic, Federaţia Rusă”.

Mai multe ONG-uri de media moldovene au lansat miercuri un apel public prin care au atenţionat că interdicţiile recente de intrare în R. Moldova aplicate jurnaliştilor străini contravin normelor europene, cerând autorităţilor să nu mai utilizeze măsuri restrictive şi selective. Asociaţiile au menţionat că ar fi neconvingător motivul pe care Poliţia de Frontieră l-a invocat pentru a-şi motiva refuzul de intrare în RM a ucraineanului Roman Şutov, de la portalul detector.media, şi a rusoaicei Irada Zeynalova, moderatoarea emisiunii „Itogi Nedeli” la postul rusesc NTV.