Peter Navarro, omul din spatele noii politici economice a lui Trump

Peter Navarro.
Peter Navarro. (Getty Images)

Peter Navarro consideră că produsele chinezeşti practic otrăvesc cetăţenii americani, promovează suspendarea politicii americane “O singură Chină” şi susţine că acordurile comerciale au slăbit economic Statele Unite, iar companiile americane au avut cel mai mult de câştigat de pe urma noilor tulburări care au cuprins Casa Albă.

Deşi Navarro susţine că nu are şanse să îl înlocuiască pe principalul consilier pe probleme economice al preşedintelui Donald Trump, Gary Cohn – care şi-a anunţat demisia –, totuşi el va fi un mare câştigător de pe urma plecării unei persoane văzute ca un bastion împotriva protecţionismului economic.

Marginalizat în timpul lui Cohn, căruia i-a raportat de la sfârşitul anului trecut, Navarro - care este consilier al lui Trump pentru comerţ - pare acum să aibă libertate de mişcare. El a susţinut public tarifele propuse de preşedintele american pentru oţel şi aluminiu într-o serie de apariţii în mass media după ce, timp de câteva luni, a stat departe de scena publică.

Navarro a susţinut retragerea SUA din acordul comercial NAFTA, precum şi dintr-un acord comercial cu Coreea de Sud. El consideră că Organizaţia Mondială a Comerţului permite practici comerciale nedrepte, precum taxa pe valoare adăugată care penalizează companiile americane.

Dar principala sa ţintă a fost China. El a susţinut un tarif de 45% asupra importurilor din China pentru a combate ceea ce declară a fi o politică a Beijingului de subvenţionare a exporturilor ilegale, de manipulare valutară, de furt de proprietate intelectuală şi reglementări slabe privind siguranţa muncitorilor şi protecţia mediului.

Navarro, în vârstă de 68 de ani, şi-a luat doctoratul în economie la Harvard şi este democrat. El este autorul mai multor cărţi care avertizează de pericolul ascensiunii economice şi militare a Chinei, inclusiv “Death by China: Confronting the Dragon - A Global Call to Action”.

De asemenea, Navarro a atacat Germania, afirmând că firmele germane au beneficiat în mod nedrept de pe urma unei monede euro subevaluate. Trump a declarat că va impune tarife substanţiale asupra importurilor de automobile europene.

Nemulţumirea lui Navarro nu ţinteşte numai alte ţări. El consideră că diverşi directori de companii americane respectă agenda Chinei pentru a-şi maximiza profiturile, în interesul propriu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe