Peşte la cuptor cu sos de spanac şi ciuperci

Peştele la cuptor servit alături de un sos acrişor de spanac cu lămâie şi ciuperci sote, este o combinaţia uşoară, perfectă pentru o masă de prânz sau o cină sănătoasă.
Somon la cuptor cu spanac şi ciuperci
Somon la cuptor cu spanac şi ciuperci (Maria Matyiku / Epoch Times)

Gătit la cuptor, peştele îşi păstrează gustul şi aroma specifică, iar carnea rămâne suculentă, dacă o preparăm la temperatură ridicată şi reducem timpul de gătire ( ex. 15-20 minute, în funcţie de mărimea bucăţilor). Dacă este lăsată mai mult decât are nevoie, carnea se întăreşte şi se usucă, iar gustul devine fad.

Ingrediente:

500 g file de somon,
40 g unt sau 3 linguri de ulei de măsline,

20 g de unt sau 1-1/2 linguri de ulei de măsline,
200 g ciuperci feliate (proaspete sau decongelate),
sucul de la o jumătate de lămâie

pentru sosul de ciuperci:

500 g frunze de spanac proaspăt sau (250 g - congelat),
2-3 linguri ulei de măsline,
2 căţei de usturoi,
1 ceapă de mărime mijlocie,
sucul de la o 1/2 lămâie,
1/2 pahar de zeamă de oase sau apă,
sare, paprică şi piper negru după gust

câteva fire de pătrunjel verde pentru ornat

Modul de preparare:

Cuptorul se încălzeşte la 200C.

Se începe mai întâi cu pregătirea fileurilor de peste. Acestea se spală bine cu apă rece şi apoi se usucă cu un prosop de hârtie. Bucăţile de somon se taie în bucăţi de mărime potrivită (4 cm);se asezonează cu sare, paprică şi piper, după care se aşează într-un vas termorezistent, având grijă să se lase un mic spaţiu între felii.

Deasupra fiecărei bucăţi de peşte se pune un vârf de cuţit de unt sau se stropeşte cu ulei. Somonul se acoperă şi se dă la cuptor aprox. 15 - 20 de minute, după care se scoate din cuptor, se stropeşte cu suc de lămâie şi se lasă deoparte vreo 2-3 minute.

Cât timp peştele se găteşte la cuptor, se prepară ciupercile şi sosul de spanac.

Ciupercile se spală de impurităţi, apoi se taie partea aţoasă dinspre rădăcina ciupercii, fără a se îndepărta partea fragedă a cozii. Se lasă deoparte să se scurgă de apă, după care se taie în felii.

Între timp, într-o tigaie se pun 20 g de unt sau 1-2 linguri de ulei, după care se adaugă ciupercile feliate. Se fierb la foc mediu-mic, amestecând din când în când, până când apa lăsată de ciuperci scade. Se adaugă sare şi piper după preferinţă, apoi se stropesc bine cu sucul de la o jumătate de lămâie.

Prepararea sosului de spanac

Frunzele de spanac se spală în 3-4 ape, apoi se taie în bucăţi de aprox 2 cm.
Se toarnă uleiul într-o cratiţă la foc mediu-mare, apoi se adaugă ceapă şi usturoiul tocate mărunt. Se sotează până când acestea lasă aroma, apoi adaugă spanacul şi 1/2 cană de apă sau zeamă de oase şi se găteşte până ce spanacul se înmoaie şi îşi micşorează volumul.

Se ia de pe foc şi se face face piure, fie cu ajutorul unui blender de mâna dacă se doreşte un sos fin, sau mai simplu, folosind zdrobitorul de cartofi, în acest caz, rămânând bucăţele de frunze nezdrobite, care vor avea farmecul lor în sos. Se adaugă sare, piper şi zeamă de lămâie.

După ce este gata, sosul se toarnă în tavă printre bucăţile de peşte. Pe fiecare bucată de peşte se pune câte o felie de ciupercă şi o frunză de pătrunjel. Restul ciupercilor se împrăştie printre feliile de peşte.

Se serveşte ca atare sau cu garnitură de cartofi sau orez. Vă dorim poftă bună!