Pericol de tsunami în Groenlanda: autorităţile din insula Innaarsuit au ordonat evacuarea persoanelor din zona de coastă (video)

Aisberg
Aisberg (captură Youtube)

Un aisberg imens se apropie în derivă de insula Innaarsuit, din municipalitatea Avannaata, Groenlanda, teritoriu autonom danez. Autorităţile se tem că în cazul dezintegrării acestuia, se va produce un tsunami, astfel că au dispus evacuarea persoanelor din apropierea coastei. Pe insulă locuiesc 169 de persoane.

"Ne temem că aisbergul se va sparge şi va provoca o inundaţie în localitate", a declarat Lina Davidsen, responsabilă cu securitatea, în cadrul Poliţiei din Groenlanda, pentru agenţia de ştiri Ritzau.

Locuitorii din această parte a Groenlandei sunt obişnuiţi să vadă aisberguri mari, după cum relatează Susanne K. Eliassen, consilier municipal, publicaţiei locale Sermitsiaq, însă acesta este cel mai mare pe care l-au văzut vreodată. "Are fisuri şi găuri, de aceea ne temem că se va sparge în mai multe bucăţi", a subliniat Eliassen.

Aisbergul a apărut joi, iar de atunci "poliţia studiază problemele care ar putea să apară", a declarat agenţiei France Presse Kunuk Frediksen, şeful Poliţiei din Groenlanda. Centrala electrică a oraşului şi rezervele de combustibil sunt situate în apropierea coastei.

"Numărul aisbergurilor a crescut în Groenlanda în ultimii 100 de ani ca urmare a schimbărilor climatice", a declarat William Colgan, cercetător la comisia geologică din Danemarca şi Groenlanda. Potrivit acestui expert, creşterea numărului de aisberguri "măreşte riscul de tsunami".

Cu doar o lună în urmă, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din New York au filmat şi au publicat un clip video despre desprinderea unui aisberg imens dintr-un gheţar din regiunea estică a Groenlandei.

În 2017, patru persoane au decedat şi 11 au fost rănite după ce un tsunami a inundat un alt oraş din Groenlanda, situat pe coasta de vest.