Pensiile speciale, în vizorul PNL. Liberalii vor cere comisie de anchetă

Reangajarea în MAI a unor tineri pensionari, care cumulează apoi pensii uriaşe cu remuneraţii consistente, este în primul rând o problemă de imoralitate. Dar poate fi şi una de ilegalitate, lucru de care ar trebui să se ocupe o comisie, arată liberalul Florin Roman.
Deputat PNL Florin Roman
Deputat PNL Florin Roman (Facebook)

Parlamentarii liberali vor cere, la începutul sesiunii, constituirea unei comisii de anchetă care să verifice modul în care ministrul de Interne, Carmen Dan, a semnat pensionările şi reangajările în sistem a celor care beneficiază de pensii militare, a declarat duminică vicepreşedintele PNL Florin Roman, relatează Hotnews.

"O să solicităm, la începutul sesiunii (parlamentare- n.r.), o comisie de anchetă parlamentară, pentru modul în care s-au făcut pensionările şi reangajările a doua zi în foarte multe situaţii în cadrul MAI. Sunt în ţară zeci de astfel de cazuri şi nu este normal ca oameni care pleacă din sistem cu pensii de peste 100 -120 de milioane de lei, a doua zi să fie reintegraţi ca şi personal contractual în cadrul aceluiaşi minister. E un jaf pe faţă, e o bătaie de joc la adresa celor care muncesc cinstit în această ţară", a declarat deputatul PNL, citat de News.ro.

Întrebat ce finalitate ar avea o astfel de comisie de anchetă, liberalul a răspuns că este vorba atât de o problemă de imoralitate, cât şi de ilegalitate.

"În momentul în care tu, Carmen Dan semnezi azi ieşirea la pensie, îl scoţi pe prietenul tău cu 120 de milioane şi a doua zi îl reangajezi înseamnă în primul rând o problemă de imoralitate. În al doilea rând, poate fi şi o problemă de ilegalitate dacă acel post, pentru că acel post trebuie obţinut prin concurs, dacă tu îl reangajezi a doua zi, mi-e teamă că nu respecţi procedura legală, care de regulă este de circa 30 de zile", a concluzionat deputatul.

Reamintim că demersul lui Roman are loc în contextul în care presa a vuit pe tema cazului generalului Cornel Ciocoiu, trecut în rezervă şi apoi reangajat. Alături de Ciocoiu, Carmen Dan şi-a angajat încă alţi 4 consilieri personali aflaţi în aceeaşi situaţie. Confruntată cu valuri de indignare din partea cetăţenilor, ministrul de Interne a anunţat că toţi consilierii săi pensionaţi şi apoi reangajaţi au hotărât să renunţe la salarii.

La rândul său, USR a anunţat, pe 4 august, că va depune o lege prin care să se interzică reangajarea la stat a persoanelor care s-au pensionat anticipat, cu pensie de serviciu, pentru a cumula apoi pensia cu salariul.