Parlamentul ungar ignoră Consiliul Europei şi supune votului proiectul de lege “Stop Soros”

Legea “Stop Soros” va incrimina ajutorul oferit imigranţilor ilegali în Ungaria şi va atrage pedepse cu închisoarea de până la un an. Budapesta a ales să ia în considerare proiectul de lege înainte de a fi prezentată în Consiliul Europei o evaluare în ceea ce o priveşte.
Un poster care promovează un mesaj împotriva miliardarului George Soros este afişat în oraşul Szekesfehervar, Ungaria, 6 iulie 2017.
Un poster care promovează un mesaj împotriva miliardarului George Soros este afişat în oraşul Szekesfehervar, Ungaria, 6 iulie 2017. (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat marţi că Parlamentul va vota, posibil chiar miercuri, proiectul de lege “Stop Soros”, în pofida recomandării Consiliului Europei de a aştepta până când acesta va evalua proiectul.

Pe baza legii “Stop Soros”, dacă va fi adoptată, va fi ilegal ca persoane fizice sau organizaţii să ofere ajutor imigranţilor ilegali. Nerespectarea legii ar putea fi penalizată cu închisoare de până la un an, potrivit Deutsche Welle.

Proiectul de lege face parte din acţiunile premierului ungar Viktor Orban de a se opune politicilor UE privind imigraţia şi a fost numit după miliardarul american de origine ungară George Soros, un inamic al guvernului Orban.

Ungaria îl acuză pe Soros de susţinerea imigraţiei în masă spre Europa şi de furnizarea de sprijin grupurilor civice care oferă ajutoare legale solicitanţilor de azil şi refugiaţilor.

Cancelarul german Angela Merkel se va întâlni cu Vilktor Orban la Berlin în 5 iulie, a anunţat marţi publicaţia Der Spiegel.

Comisia de la Veneţia, organismul de consultanţă al Consiliului Europei pentru probleme constituţionale, evaluează proiectul de lege şi concluziile sale vor fi anunţate vineri.

Şeful Comisiei, Gianni Buquicchio, i-a cerut luni ministrului Szijjarto să aştepte până când Comisia publică recomandările sale sau, cel puţin, să ia în calcul punctul de vedere preliminar al acesteia, care le-a fost deja prezentat oficialilor ungari.

“Da, va avea loc o sesiune mâine, iar grupul nostru parlamentar va vota în favoarea propunerii”, a afirmat Szijjarto, confirmând faptul că Ungaria alege să desfăşoare votul înaintea anunţării concluziilor Comisiei de la Veneţia.

Proiectul de lege prevede că ministrul de Interne va avea competenţa de a interzice organizaţiile nonguvernamentale care susţin imigraţia şi care sunt considerate un risc pentru securitatea naţională.

Proiectul actului lelgislativ şi un amendament constituţional anexat urmează să fie aprobate de parlament miercuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe