Părinţii Copiilor cu Autism o taxează pe Dăncilă: "Un demnitar care ar trebui să-i privească şi respecte pe toţi cetăţenii ţării!"

„Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud..”, îi critica Dăncilă, la Antena 3, pe europarlamentarii români care, în PE, au arătat că PSD atacă Justiţia. Reacţia de indignare a părinţilor copiilor cu autism nu s-a lăsat aşteptată.
Viorica Dancila
Viorica Dancila (Florin Chirila/Epoch Times)

Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism (APCA) a luat poziţie după ce Viorica Dăncilă, nemulţumită că legile Justiţiei au fost criticate în Parlamentul European, i-a catalogat la Atena 3 drept "autişti" cei care-şi "pârăsc" ţara. În replică, APCA îi transmite premierului, prin intermediul unsei scrisori deschise, că folosirea acestui termen în sens negativ, într-o dispută politică, „este o jignire adusă persoanelor cu autism din ţara noastră şi din întreaga lume” şi îi cere să prezinte scuze publice.

Nu în ultimul rând, APCA atrage atenţia asupra situaţiei dramatice în care se află persoanele care suferă de autism în lipsa unor programe naţionale care să le susţină şi reaminteşte că, în loc să facă ceva pentru aceşti cetăţeni cu nevoi speciale, Guvernul a dat şi mai rău în ei prin Revoluţia Fiscală.

Redăm scrisoarea APCA, conform digi24.ro.

Doamna Prim-Ministru Viorica Dăncilă,

Este regretabil faptul că la interviul pe care l-aţi acordat la o televiziune în seara zilei de 15 februarie aţi spus „Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud..”. O astfel de afirmaţie este jignitoare pentru persoanele cu autism şi familiile lor, îi stigmatizează şi mai mult pe aceşti oameni. Este absolut regretabilă, mai ales că vine din partea unui demnitar de cel mai înalt rang, din partea Primului Ministru al ţării. Un demnitar care ar trebui să-i privească şi respecte pe toţi cetăţenii ţării în mod egal şi nu să îi compare pe unii cu alţii. Iar termenul cel „rău” al comparaţiei este reprezentat, în cazul dvs., de noi, „autiştii”, adică de copiii noştri, soţii, părinţii, fraţii noştri, pe care îi priviţi ca fiind de condiţie inferioară.

Din nefericire, nu sunteţi primul politician care foloseşte termenul de autism în sens negativ, peiorativ, în răfuieli politice, în contexte care nu au nici o legătură cu problematica, nevoile şi situaţia persoanelor cu autism din România. Acest lucru este foarte îngrijorător şi arată nivelul de înţelegere de către politicieni a autismului şi a problematicii oamenilor cu această condiţie, nivelul real de empatie şi aplecare al demnitarilor faţă de nevoile acestor cetăţeni.

1 din 100 de români are o tulburare din spectrul autismului. Aşadar, există aproape 200.000 de „autişti” (plus familiile lor), şi ei tot cetăţeni români, care aşteaptă să fie trataţi cu respect de către reprezentanţii statutului român.

Noi, persoanele cu autism şi părinţii, ne-am aştepta de la un Prim-Ministru, mai ales dacă este nou în funcţie, ca prima dată când rosteşte public termenul de autism, să fie într-un moment în care anunţă, de exemplu, crearea unei strategii naţionale sau a unui program naţional pentru aceste persoane. Aşa ar fi potrivit într-un context în care situaţia a aproape 200.000 de persoane cu autism este dramatică. Lipsa serviciilor specializate este cronică, părinţii sunt disperaţi, ei trebuie să susţină copilul (copil, tânăr sau adult) doar cu propriile forţe fizice, psihice, emoţionale, să asigure din propriile resurse toate terapiile şi serviciile de care copiii lor au nevoie, iar noile schimbări legislative - aşa-zisa revoluţia fiscală- înrăutăţesc şi mai mult lucrurile, dărâmă şi ONG-urile de părinţi, singurele care îi mai ajută pe aceştia în lupta lor.

Autismul nu poate fi sinonim cu ‘răul’. Autismul este o tulburare de dezvoltare care presupune dificultăţi în comunicarea şi relaţionarea socială, care afectează persoana în forme şi grade diferite. Cu toate acestea, persoanele cu autism nu pot fi privite doar ca oameni cărora le lipseşte ceva, ca oameni de rang inferior. „Autiştii” au şi calităţi care sunt tocmai rezultatul acestei condiţii: incapacitatea de a minţi sau de a se preface, integritatea, loialitatea, obiectivitatea, căutarea dreptăţii, apoi o serie de abilităţi speciale în domenii precum ştiinţa sau arată.

„Cred că mulţi dintre eroii din viaţă, precum şi cei mai mari oameni de ştiinţă şi artişti au de fapt sindromul Asperger” (o formă de autism - n.r.), spunea Dr. Tony Attwood, profesor care a lucrat cu persoane cu autism, a studiat problematica autismului, a sindromului Asperger în special, de mai bine de 40 de ani, autor a numeroase cărţi de specialitate în autism.

AUTISM ROMÂNIA –Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism consideră că folosirea de către dumneavoastră a termenului de autism cu sensul profund negativ, într-o dispută politică, este o jignire adusă persoanelor cu autism din ţara noastră şi din întreaga lume, adică aproximativ 67 de milioane de indivizi, motiv pentru care vă invităm să vă cereţi public scuze acestor oameni şi familiilor lor.

Mulţumesc.

Liuba Iacoblev

Preşedintă”.

AUTISM ROMÂNIA - Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism este o asociaţie înfiinţată în 2001 de un grup de părinţi şi câţiva profesionişti şi are ca misiune apărarea demnităţii, drepturilor şi intereselor persoanelor cu autism şi îmbunătăţire calităţii vieţii acestora şi a familiilor lor, precizează Liuba Iacoblev."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne