Parchetul General, îngrijorat de modificările aduse legislaţiei penale. Anunţă următoarea mutare

Modificările Codului de procedură penală au fost adoptate fără a se ţine seama de propunerile şi observaţiile făcute de CSM şi nici nu a existat o consultare şi o colaborare reală prealabilă cu instituţiile judiciare, potrivit PICCJ, care a anunţat că va analiza neconstituţionalitatea fiecărui amendament.
Augustin Lazar
Augustin Lazar (Florin Chirila/Epoch Times)

La o zi după votul final din Camera Deputaţilor pe modificările Codului de procedură penală, modificări despre care Opoziţia susţine că sunt "cu dedicaţie pentru penalii PSD-ALDE", Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care acestea au fost adoptate. Potrivit acestuia, nu au fost consultate instituţiile judiciare şi nici nu au fost luate în considerare opiniile şi propunerile făcute de magistraţi.

“Ministerul Public îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu modul în care au fost adoptate o serie de modificări ale Codului penal şi Codului de procedură penală, fără a fi luate în considerare observaţiile şi propunerile formulate de către Consiliul Superior al Magistraturii şi asociaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor, fără a exista o consultare şi o colaborare reală cu instituţiile judiciare învestite cu aplicarea legislaţiei penale”, potrivit unui comunicat al Ministerului Public.

Parchetul General a mai anunţat că va face o analiză a aspectelor de neconstituţionalitate aduse Codului penal şi Codului de procedură penală şi va întreprinde demersurile necesare pentru sesizarea Curţii Constituţionale.

“Având în vedere cele expuse anterior, la nivelul Ministerului Public este în curs de realizare o analiză a tuturor aspectelor de neconstituţionalitate privind modificările aduse legislaţiei penale, care va fi înaintată subiecţilor cu drept de sesizare a Curţii Constituţionale”, se mai arată în comunicat.

Reamintim că noul Cod de procedură penală - varianta PSD-ALDE - a fost adoptat în jurul orei 22:00 cu 175 voturi "pentru", 78 "împotrivă" şi o abţinere, spre indignarea Opoziţiei care a avertizat că România va deveni un adevărat paradis al infractorilor. Detalii aici