Paradă impresionantă în Manhattan expune cruzimea regimului chinez

Peste 10.000 de practicanţi Falun Gong au participat vineri la o parada impresionantă în Manhattan, pentru a trage un semnal asupra crimelor comise de regimul comunist chinez
Peste 10 mii de aderenţi Falun Gong marchează Ziua Falun Gong în Manhattan, New York
Peste 10 mii de aderenţi Falun Gong marchează Ziua Falun Gong în Manhattan, New York (Edward Dye/Epoch Times)

Pe 13 mai 2016 aproximativ 10.000 de practicanţi Falun Gong sosiţi din pese 50 de ţări au participat la o mare paradă pe Strada 42, în Manhattan, New York.

Parada, care este evenimentul central al sărbătoririi, în acest weekend, a Zilei Falun Dafa, nu s-a desfăşurat fără incidente. Un agent al regimului chinez a apărut pentru scurt timp pe stradă, alături de paradă, stârnind conflicte, dar a fost arestat de politia newyorkeză.

Participanţii la parada Falun Gong s-au adunat în dimineaţa zilei de vineri în Dag Hammarskjold Plaza, pe 2-nd Avenue, şi evenimentul, care a început la amiază, a ajuns la final pe 12-th Avenue, în apropiere de Consulatul General al Republicii Populare Chineze.

Purtând tricouri galbene, majoritatea practicanţilor au afişat bannere şi pancarte care promovau cele trei principii de bază ale învăţăturilor Falun Gong. Alte bannere conţineau mesaje adresate regimului chinez, cerând autorităţilor de la Beijing să pună capăt persecuţiei împotriva Falun Gong.

13 mai 2016, în New York
13 mai 2016, în New York (Samira Bouaou/Epoch Times)

Falun Gong a apărut în public în mai 1992, în China, o ţară unde tradiţia artelor marţiale, a şcolilor de qigong şi a cultivării voinţei şi caracterului este extrem de bogată. Accentul pe care îl pune pe ridicarea caracterului prin principiile adevăr-bunătate-toleranţă, precum şi filozofia sa deschisă, adâncă, înrădăcinată în istoria şi cultura milenară chineză, a făcut ca popularitatea şcolii Falun Gong să crească extrem în numai câţiva ani.

În ciuda faptului că, de-a lungul anilor, aderenţii Falun Gong au raportat îmbunătăţiri semnificative în ceea ce priveşte sănătatea, iar oficialii au observat o reconstrucţie a moralităţii inexplicabilă într-o ţară unde corupţia generată de anii de maoism şi teroare politică ajunsese la extrem, tocmai rapida răspândire a mişcării spirituale Falun Gong a atras suspiciunea cadrelor de Partid.

Paradă Falun Gong, 13 mai 2016, în New York, atrage atenţia despre crimele regimului comunist chinez
Paradă Falun Gong, 13 mai 2016, în New York, atrage atenţia despre crimele regimului comunist chinez (Samira Bouaou/Epoch Times)

După un recensământ neoficial efectuat de agenţii de securitate chinezi, în 1996 existau între 70 şi 100 de milioane de oameni care practicau acest sistem de îmbunătăţire a minţii şi corpului. Numărul - dublu faţă de cel al membrilor de Partid - a şocat cadrele de Partid, declanşând o reacţie dură din partea regimului care a decis în scurt timp să exercite controlul ştergând pur si simplu Falun Gong din istorie. Astfel că în iulie 1999 preşedintele comunist al momentului, Jiang Zemin, a declanşat o campanie naţională de eradicare a aderenţilor Falun Gong prin arestări masive, torturi în puşcării, teroare etc. Un număr mare de practicanţi au fost ucişi în lagărele de reeducare şi muncă forţată iar, începând cu 2006, a ieşit la iveală faptul că aceşti practicanţi sunt tăiaţi de vii pentru organele lor, care sunt vândute la preţuri foarte mari.

Apel universal

“Tradiţia provine din natură, şi natura ne este dată de Univers”, a declarat Oleksander Minenko, din Kiev, care lucrează în industria filmului. Minenko era îmbrăcat într-un costum tradiţional ucrainean după tradiţia ţării sale: broderia de pe cămaşă transmite informaţii despre persoana care-o poartă.

“Falun Dafa susţine şi încurajează cultura tradiţională”, a adăugat el. “Iar acesta este motivul pentru care oamenii se află aici, pentru a-şi prezenta propria cultură prin principiile de bază ale Universului: adevăr, compasiune şi toleranţă”.

O secţiune a paradei a fost formată în întregime din practicanţi din jurul lumii, îmbrăcaţi în costume tradiţionale bavareze, coreene, peruviene, ucrainene, iraniene etc.

Parada a avut o secţiune etno, fiind prezentate costume din numeroase ţări
Parada a avut o secţiune etno, fiind prezentate costume din numeroase ţări (Samira Bouaou/Epoch Times)

Ghazal Tavanaei, o tânără de 22 de ani din Iran, a declarat că practicanţii din ţara ei au decis să se îmbrace în costume tradiţionale iraniene pentru a arăta lumii partea “paşnică şi frumoasă” a Iranului, spre deosebire de partea întunecată a “problemelor politice” discutate la ştiri.

“Chiar mă simt onorată şi fericită să fac parte din această paradă cu adevărat măreaţă”, a susţinut ea, îmbrăcată într-o rochie alb-argintie. “Falun Gong este practicat de oameni de toate naţionalităţile şi rasele şi este cu adevărat frumos să îi vezi pe toţi uniţi pentru o singură cauză.”

Tradiţionalul dans al dragonului 13 mai 2016, la parada Falun Gong din Manhattan
Tradiţionalul dans al dragonului 13 mai 2016, la parada Falun Gong din Manhattan (Benjamin Chasteen/Epoch Times)

Yi Rong, o purtătoare de cuvânt a Asociaţiei Falun Dafa din New York, a declarat într-un interviu: “Înainte de începerea persecuţiei în 1999, în China existau o sută de milioane de practicanţi... şi Falun Dafa s-a răspândit în peste 100 de ţări ale lumii. Deşi Partidul Comunist [Chinez] nu a încetat persecuţia [împotriva şcolii], care se află în cel de-al 17 an deja, practicanţii continuă să se opună acestei persecuţii paşnic dar hotărât”.

Agent chinez arestat

Parada a avut parte de asemenea de un “invitat” neaşteptat – Li Huahong, inculpat deja într-un proces intentat de practicanţii Falun Gong pentru acte de violenţă şi incitare la ură.

Huahong a fost arestat de poliţie pentru atac în faţa clădirii Pfizer, pe strada 42-nd, în apropiere de locul de începere a paradei Falun Gong. “A pocnit pe cineva peste faţă”, a declarat o sursă a poliţiei, care a confirmat arestarea.

Nu este clar ce s-a întâmplat, dar martorii oculari intervievaţi au indicat faptul că Li a primit materiale informative despre Falun Gong şi apoi a reacţionat violent. O înregistrare video obţinută de ziarul Epoch Times a surprins momentul în care Li este reţinut de poliţie, dar nu şi agresiunea. Totuşi, acţiunile sale au înfuriat privitorii. La sfârşitul înregistrării video, doi trecători – care nu participau la paradă şi, aparent, nu aveau nicio legătură cu Falun Gong – sunt văzuţi trecând pe lângă Li şi manifestându-şi nemulţumirea prin gesturile ale mâinii.

Publicul

Nadia Khan, din New York, auzind despre persecuţia din China şi despre industria organizată de Partid de recoltare de organe pe viu de la practicanţii Falun Gong, s-a enervat că nu a aflat despre crime din presă. “Toată lumea vorbeşte despre Holocaust şi despre cum au fost ucişi oamenii, dar există o groază de alte lucruri care se întâmplă în această lume despre care nu ştim nimic. Ce afli din mass media? Prostii! Nu ştiam despre persecuţie. Sunt surprinsă şi şocată”.

Aderenţi Falun Gong purtând poze ale celor ucişi de regimul comunist, 13 mai 2016.
Aderenţi Falun Gong purtând poze ale celor ucişi de regimul comunist, 13 mai 2016. (Samira Bouaou/Epoch Times)

În apropiere de Bryant Park, o turistă chineză cu ochelari de aviator a dosit un pliant despre Falun Gong lângă smartphone-ul ei neobişnuit de mare. Când a fost abordată, a declarat cu prudenţă că avea câţiva prieteni care practicau Falun Gong în China, unii dintre ei fiind chiar persecutaţi. “O mulţime de oameni din China urmează cu sinceritate această credinţă. Cu siguranţă nu poţi discuta despre acest lucru în China”, a declarat.

(Samira Bouaou/Epoch Times)

Frank Xu, student, din China, la facultatea de jurnalistică din New York, a declarat: “Cred că este minunat... Înainte, n-am avut un contact prea mare [cu Falun Gong]. Dar acum cred că este ceva bun. Am câţiva prieteni care practicau”.

Mark Aynsley, profesor, din Japonia, îşi conducea studenţii pentru a participa la o conferinţă Model United Nations la hotelul Grand Hyatt, iar parada i-a atras atenţia. Crede că este importantă mediatizarea crimelor comise de regimul chinez, adăugând că “această persecuţie este, de fapt, şocantă”.