Palatul imperial neagă rapoartele potrivit cărora împăratul Akihito al Japoniei intenţionează să abdice

Împăratul Akihito şi Împărăteasa Michiko, decembrie 2013
Împăratul Akihito şi Împărăteasa Michiko, decembrie 2013 (RAVEENDRAN / AFP / Getty Images)

UPDATE. Palatul imperial insistă asupra faptului că împăratul Japoniei, Akihito, nu intenţionează să demisioneze, ceea ce ar fi o schimbare extraordinară pentru o linie regală de mai mult de 2.600 de ani. O astfel de abdicare - prima în 200 de ani - ar fi un şoc imens într-o ţară unde familia regală este venerată şi simbolizează stabilitate şi continuitate.

Observatorii declară că atât canalul public NHK cât şi agenţia de presă Kyodo News, care a efectuat separat un raport similar, sunt extrem de atente înainte de a difuza o astfel de poveste explozivă, şi, cu siguranţă au avut o sursă de încredere, relatează situl web al ziarului abc.net.

* * *

Împăratul Japoniei, Akihito, în vârstă de 82 de ani, şi-a anunţat intenţia de a abdica în favoarea fiului său Naruhito, care va fi moştenitor al Tronului Crizantemelor, un pas fără precedent în istoria modernă a Japoniei.

Ştirea, confirmată marţi de surse apropiate casei Imperiale japoneze la televiziunea Nippon Hōsō Kyōkai (NHK), precizează doar că împăratul îşi va lăsa funcţia "în următorii ani", fără a specifica o anumită dată. De asemenea, nu au fost detaliate motivele acestei decizii, cu toate că starea de sănătate precară a împăratului Akihito, care s-a înrăutăţit în ultimele luni, pare a fi principalul motiv al retragerii sale.

În conformitate cu cele declarate de aceste surse, împăratul şi-a anunţat deja planurile atât soţiei sale, împărăteasa Michiko, cât şi fiului său, prinţul moştenitor Naruhito, în vârstă de 56 ani, iar ambii au acceptat voinţa sa. În plus, au început deja pregătirile pentru a asigura "o succesiune stabilă", iar pasul următor va fi organizarea unui eveniment pentru ca Akihito să explice succesiunea poporului japonez.

Împăratul Akihito

Japonezii au un respect imens pentru Împărat. Potrivit legendei, Akihito este al 125-lea suveran dintr-o dinastie apărută în secolul al VII-lea şi este descendentul direct al zeiţei soarelui, Amaterasu. Abia în 1945, după capitularea Japoniei în faţa aliaţilor, Hirohito, tatăl lui Akihito, a renunţat la statutul divin.

Potrivit Constituţiei japoneze, intrată în vigoare după Al Doilea Război Mondial, împăratul este "simbolul naţiunii şi unităţii poporului". Deşi este oficial şeful statului, el a avut numai un rol onorific şi nu exercită nicio funcţie publică.

Devenit împărat în 1989, după moartea tatălui său Hirohito, în ultimii ani ai domniei sale a fost afectat de diverse probleme de sănătate: o operaţie de bypass coronarian în 2012 şi un cancer de prostată în 2003, printre altele.

Reprezentantul celei mai vechi dinastii regale din lume, şi-a petrecut o mare parte din cei 27 de ani de domnie încercând să vindece rănile războiului care a devastat Asia în prima jumătate a secolului al XX-lea.

"Privind înapoi la trecut, împreună cu profunde remuşcări pentru război, mă rog ca această tragedie de război să nu se mai repete şi, împreună cu celelalte persoane, îmi exprim cele mai profunde condoleanţe pentru cei care au căzut în luptă şi pentru ravagiile provocate în confruntare", a declarat la 15 august 2015 cu ocazia celei de-a 70-a aniversări de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial. Cuvintele sale au fost percepute de mulţi ca fiind un efort de a cimenta o moştenire pacifistă sub ameninţarea renaşterii naţionaliste a conservatorilor japonezi conduşi de prim-ministrul Shinzo Abe.

Akihito s-a născut în decembrie 1933 şi a fost foarte dorit de către Împăratul Hirohito şi soţia sa, împărăteasa Nagako, care, după patru fete a reuşit să aducă pe lume fiul care le-ar fi urmat pe tron în viitor.

Conform tradiţiei japoneze, el a fost separat de părinţii săi la vârsta de trei ani, pentru a fi format de către profesori particulari, care i-au insuflat educaţia de prinţ imperial. În tinereţe, el a încercat să iasă din tiparele tradiţionale, alegând să studieze la Şcoala de Gakushuin, ceva neobişnuit deoarece, până atunci toţi prinţii imperiali s-au format în interiorul Palatului.

În 1952 a fost numit prinţ moştenitor şi din acel moment a început să aibă responsabilităţi la curtea imperială.

În 1959 a surprins din nou atunci când s-a căsătorit cu Michiko Shoda, fiica unui industriaş. A fost prima "burgheză" din istoria modernă a Japoniei care s-a căsătorit cu un membru al familiei imperiale. Ea a fost, de asemenea, prima împărăteasă care şi-a crescut singură cei trei copii, inclusiv pe prinţul moştenitor Naruhito.

În 1988, tatăl său, Hirohito s-a îmbolnăvit, astfel încât, în luna septembrie a acelui an Akihito şi-a asumat regenţa. După moartea tatălui său, în ianuarie 1989, a devenit împărat, o poziţie pe care a luat-o în mod oficial, la 12 noiembrie 1990. De atunci, în afară de misiunea de menţinere a păcii, împăratul a fost preocupat să apropie instituţia monarhiei de cetăţenii japonezi.

Din cauza vârstei şi a problemelor de sănătate, opinia publică din Japonia a discutat în ultimii ani despre posibilitatea de a reduce volumul de muncă al împăratului. În ultima perioadă, Akihito l-a delegat pe fiul său Naruhito să îndeplinească unele obiective de pe agenda sa, cum ar fi vizite la şcoli sau centre de bătrâni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe