Palate fascinante din lume: Palatul Istana Nurul Iman din Brunei

Palatul Istana Nurul Iman din Brunei
Palatul Istana Nurul Iman din Brunei (facebook)

În lume există numeroase palate minunate, construcţii maiestuoase care şi-au lăsat amprenta asupra frumuseţii şi a culturii vremurilor din care provin. Denumirea de „palate” vine din latinul „Palatium”, iar Dealul Palatin sau Palatino reprezenta reşedinţa împăraţilor romani. Conform legendei, aici începe construirea Romei de către Romulus, primul ei rege, în prezent, Dealul Palatin fiind unul dintre cele mai importante situri arheologice din Roma.

În Europa palatele erau reşedinţa regilor, a nobililor, a clerului dar şi a burgheziei îmbogăţite. Acestea se construiau şi decorau cu cel mai exigent simţ artistic, luxul având stilul artistic al fiecărei epoci. Măreţia palatelor, bogăţia şi somptuozitatea interioarelor, împreună cu marile şi minunatele grădini ce erau, şi au rămas, adevărate opere de artă, au făcut ca aceste ansambluri arhitecturale şi peisagistice să atragă de-a lungul timpului uimirea turiştilor care vin pentru a-şi umple sufletul şi inima cu imagini ce par desprinse din basme.

În continuare vă vom prezenta câteva dintre aceste palate, splendori ce depăşesc graniţele imaginaţiei, o lume de vis, care ne încântă şi ne uimeşte doar când o privim şi încercăm s-o înţelegem. Aici arta este nepieritoare, strălucind şi uimindu-ne atâta timp cât va fi întreţinută, protejată şi apreciată.

Palate fascinante din lume: Palatul Istana Nurul Iman din Brunei

Impresionant prin arhitectură, mărime, peisaje şi culoare, Palatul Istana Nurul Iman din Brunei este reşedinţa oficială a celui mai bogat om de pe planetă, Hassanal Bolkiah, Sultanul din Brunei. Construcţia a fost ridicată pe o colină la marginea râului Brunei, la sud de Bandar Seri Begawan, capitala statului Brunei. Clădirea, de o desăvârşită frumuseţe, a fost finalizată în anul 1984 şi a costat peste 350 de milioane de dolari.

Având mai mult de 200.000 metri pătraţi este cel mai mare palat rezidenţial din lume şi reprezintă cea mai mare reşedinţă unifamilială construită vreodată. Palatul are 1.800 de camere, din care 257 de băi, o sală de banchete ce se poate extinde pentru a primi 5.000 de invitaţi şi o moschee cu o capacitate de 1.500 de persoane. Mai există o parcare pentru 110 maşini, 5 piscine, precum şi un grajd ce adăposteşte 200 de ponei.

Alături de intrarea principală, apa scaldă scările de granit, precum o gingaşă cascadă ce te duce cu privirea spre porţile maiestuoase de la intrare, sculptate în lemn şi înalte de 5 metri.

Interiorul frapează prin bogăţie, artă şi rafinament, totul fiind bine gândit şi aşezat pentru a te face să te simţi parcă într-o altă lume, o lume de basm ce îţi umple sufletul de fericire. Sala de banchete este decorată cu arcade şi candelabre placate cu aur, iar pardoseala de marmură are motive geometrice de culoare neagră.

În sala Tronului există 4 tronuri, 2 fiind destinate cuplurilor regale ce merg în vizită. În spatele tronurilor se află o arcadă islamică înaltă de 18 metri cu alte 2 arcade în interior, toate placate cu aur de 22 de carate.

Impozantul Palat care este deschis publicului doar 3 zile pe an are 44 de scări interioare şi 18 lifturi care deservesc întreaga clădire. El este iluminat de 564 de candelabre cu 51.000 de becuri.

În Sala de Consiliu se poate vedea un lucru foarte rar: pardoseala făcută din onix marocan, care se spune că provine din ultimul bloc de marmură de acest fel din lume.

Conducătorul statului, Hassanal Bolkiah, este cel de-al 29-lea sultan al Brunei-ului, despre care se spune că este un om darnic care îşi ajută poporul, educaţia şi sănătatea fiind gratuite şi neexistând taxe pe venit.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură