Pâine proaspătă în spaţiu: experiment la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

Proiectul "Bake in space" îşi propune să extindă lista de alimente aflate la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (The Internaţional Space Station/ISS). Până în prezent, pâinea a fost interzisă deoarece se fărâmiţează şi pune în pericol siguranţa astronauţilor.
(SERGEI ILNITSKY / AFP / Getty Images)

Este nevoie de un cuptor special şi un aluat ad-hoc pentru a evita riscul de firimituri plutitoare periculoase în absenţa gravitaţiei. În curând, astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională, prin intermediul proiectului "Bake in space", vor avea tot ce este necesar pentru a se bucura de pâine proaspătă pe orbită.

Kit-ul pentru „primele brutării din spaţiu" ar trebui să fie testat pe Staţia Spaţială în 2018 pe parcursul misiunii Horizons, misiunea Agenţiei Spaţiale Europene (European Space Agency/ESA) condusă de către astronautul german Alexander Gerst. Dacă totul va merge bine se va extinde lista alimentelor preparate pe orbită.

În meniurile „proaspete” este deja posibil să se găsească salata cultivată la bord (prima recoltă a fost în august 2015), precum şi cafea espresso preparată cu o maşină italiană. Pâinea proaspătă ar fi un „new entry” important, deoarece până în prezent a fost interzisă pe Staţia Spaţială la fel ca toate celelalte alimente care se fărâmiţează. De fapt, în absenţa gravitaţiei există riscul dispersării firimiturilor şi inhalării lor accidentale de către astronauţi sau să deterioreze instrumentele. Un episod de acest gen a avut loc în 1965, cu un sandwich adus de contrabandă în timpul misiunii Gemini 3 de la NASA. De atunci la bordul navelor spaţiale sunt admise doar tortilla.

Dacă experimentul "Bake in space" va obţine toate certificatele pentru misiune şi va fi adus la bordul ISS - spune Volker Schmid, şef al misiunii Horizons - va fi foarte important pentru furnizarea de alimente proaspete în misiunile pe termen lung, cum ar fi călătoria spre Marte.

Mai multe informaţii: Bake in space