Oxfam cere UE să revizuiască politicile privind refugiaţii care călătoresc din Libia în Europa

Grupul internaţional de caritate Oxfam a cerut Uniunii Europene să nu mai urmărească politica de a împiedica refugiaţii să părăsească Libia pentru a ajunge în Europa pe mare, întrucât consideră că a expus oamenii la riscuri ridicate de abuz, tortură şi viol în ţara nord-africană unde nu se aplică legea.
Refugiaţi ajung în Italia.
Refugiaţi ajung în Italia. (Captură Foto)

“Oamenii sunt pe primul loc. UE ar trebui să furnizeze pasaje sigure pentru ca oamenii să ajungă în Europa şi aceştia să aibă acces la un proces corect şi transparent al solicitărilor de azil”, a afirmat miercuri Roberto Barbieri, director al Oxfam Italia.

Barbieri a făcut apelul după ce organizaţia sa a luat interviuri unor refugiaţi care au reuşit să ajungă în Italia după o călătorie periculoasă din Libia. Refugiaţii respectivi au povestit cum au fost abuzaţi, torturaţi şi violaţi în timp ce au traversat Libia pentru a-şi clădi o nouă viaţă în Europa.

Refugiaţii - majoritatea provenind din ţări africane sărace sau zguduite de război - folosesc Libia ca principal punct de îmbarcare pentru călătoria spre Italia. Marea lor majoritate folosesc deseori ambarcaţiuni şubrede operate de traficanţi de persoane.

Oficialii italieni au înregistrat 90.000 de sosiri din Libia în acest an, faţă de dublul acestei cifre înregistrat în 2016. Afluxul de imigranţi a determinat oficialii UE să găsească mecanisme care ar putea descuraja refugiaţii să se îmbarce în călătorii peste Mediterană. Totuşi, Barbieri a precizat că oamenii vor suferi dacă vor rămâne blocaţi în Libia, o ţară unde facţiunile rivale se luptă pentru putere încă din 2011, de când a fost alungat de la putere dictatorul Moammer Gaddafi.

Barbieri a adăugat că unii dintre imigranţii intervievaţi au fost martori la torturarea sau uciderea altor imigranţi, adăugând că 30 din cele 31 de femei intervievate de Oxfam au declarat că au fost supuse violenţelor sexuale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe