OUG marca PSD. Privilegii uluitoare preşedinţilor CCR, CSM, ICCJ, Curţii de Conturi şi Academiei Române

Preşedinţii unor instituţii cheie în statul român vor primi casă gratuit de la RAAPPS. Plus plata întreţinerii.
Valer Dorneanu
Valer Dorneanu (Mihut Savu / Epoch Times)

Guvernul a adoptat miercuri un proiect de Ordonanţă de Urgenţă vizând acordarea unor importante privilegii preşedinţilor Curţii Constituţionale, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Curţii de Conturi, CSM şi Academiei Române. Mai exact, aceştia vor primi reşedinţe oficiale, care vor fi puse la dispoziţie gratuit de Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS).

Oficialii care vor beneficia de acest locuinţe nu vor plăti nici măcar cheltuielile cu întreţinerea, ele fiind suportate de RAAPPS. În schimb, RAAPPS va majora tarifele de închiriere pentru imobilele atribuite persoanelor fizice obişnuite.

Până acum, potrivit Ordonanţei 19/2002, puteau beneficia de reşedinţe oficiale preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, primul-ministru şi persoanele care au avut calitatea de şef al statului român iar cheltuielile cu întreţinerea erau suportate de instituţiile la care lucrau. După modificările prevăzute în proiectul de ordonanţă de urgenţă, cheltuielile de întreţinere vor fi suportate de RAAPPS. Proiectul de OUG mai prevede că foştii preşedinţi vor putea beneficia de reşedinţe oficiale, fără plata chiriei, dar plătind cheltuielile de întreţinere. Aceştia, cu excepţia preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii şi cel al Academiei Române, puteau cere locuinţe de protocol, dar cu plata chiriei şi suportarea celorlalte cheltuieli.

Pe de altă parte, ordonanţa permite majorarea chiriilor pentru persoanele care "nu beneficiază de reglementări ale unor legi speciale", pe motiv că sunt prea mici, iar RAAPPS nu-şi mai poate acoperi costurile de administrare.

Articolul integral poate fi citit aici.