Organele de anchetă din Rusia: Plahotniuc ar fi pregătit asasinarea lui Usatîi

Dosarul penal pentru tentativă de omor a fost intentat la Moscova din cauza faptului că Vladimir Plahotniuc şi Renato Usatîi deţin cetăţenia Federaţiei Ruse.
Renato Usatîi, primar de Bălţi şi lider PPPN
Renato Usatîi, primar de Bălţi şi lider PPPN (facebook.com)

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc ar fi cercetat de Comitetul de Anchetă al Federaţiei Ruse pentru crearea unui grup infracţional care ar fi avut drept scop asasinarea lui Renato Usatîi.

Potrivit portalului online Kommersant, care susţine că îi sunt cunoscute detaliile anchetei desfăşurate de către organele de drept de la Moscova, în 2014 Vladimir Plahotniuc ar fi decis să îl elimine pe adversarul său politic Renato Usatîi, preşedinte al Partidului Nostru.

Potrivit investigaţiilor, potenţialii asasini ar fi determinat locul unde se află liderul formaţiunii politice Partidul Nostru şi orarul activităţilor acestuia, stabilind locul viitorului atac, pregătind căile de retragere şi procurând arme de foc. Suspecţii i-ar fi declarat liderului PDM că sunt gata pentru asasinat, însă, în urma unor circumstanţe neelucidate, nu şi-au putut duce planul până la capăt.

Potrivit anchetatorilor ruşi, unul dintre personajele cheie în dosarul penal, ar fi suspectul cu numele Rusu, în privinţa căruia însă până în prezent, nu a fost stabilită nicio o măsură preventivă. Între timp, oamenii legii din Rusia au reţinut mai mulţi moldoveni cu acelaşi nume, fiind acuzaţi de furturi şi alte infracţiuni. Jurnaliştii ruşi presupun că printre ei ar putea fi şi suspectul căutat în dosarul Plahotniuc.

Dosarul penal pentru tentativă de omor a fost intentat la Moscova din cauza faptului că Vladimir Plahotniuc şi Renato Usatîi deţin cetăţenia Federaţiei Ruse. Judecătoria de Stat din Moscova a recunoscut miercuri drept legal mandatul de arest eliberat de către prima instanţă în privinţa preşedintelui Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

În replică, purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari, a catalogat decizia instanţei de apel de la Moscova ca fiind şantaj şi persecuţie politică a liderului formaţiunii care are loc într-un an electoral.